Acasă Actualitate Pentru a evita ”stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate”, MAI a interzis prefecţilor...

Pentru a evita ”stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate”, MAI a interzis prefecţilor să mai comunice informaţii cu privire la numărul celor diagnosticaţi cu COVID-19 şi la starea de sănătate a pacienţilor

DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Interne a interzis prefecţilor să furnizeze date referitoare la numărul de teste pentru coronavirus, la numărul celor diagnosticaţi şi la starea de sănătate a pacienţilor, orice comunicare pe această temă fiind făcută de Grupul de Comunicare Strategică. Un alt document le solicită prefecţilor să comunice doar datele din raportarea de la ora 13:00, precum şi cartolina care sintetizează aceste date, argumentul fiind acela că astfel este evitată stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ.

Pe reţelele sociale a circulat în cursul zilei de sâmbătă un document transmis de MAI prefecţilor, în care acestora li se cerea ca, începând din 21 martie, să nu mai comunice niciun fel de informaţii referitoare la  numărul de teste pentru coronavirus, la numărul celor diagnosticaţi şi la starea de sănătate a pacienţilor, comunicarea pe aceste teme revenind exclusiv Grupului de Comunicare Strategică.

Prefecţii pot însă comunica măsurile luate, pot furniza date legate de amenajarea locurilor de carantină dar nu şi despre zona în care sunt situate, despre materialele şi echipamentele de protecţie şi despre măsurile de ordine publică.

Printr-o altă adresă, MAI le cere prefecţilor să comunice doar informaţiile transmise prin grupul de comunicare strategică, precum şi cartolina cu sinteza datelor prezentate zilnic la ora 13:00.

Argumentul este acela de ”a evita stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ”.

Grupul de Comunicare Strategică a confirmnat autenticitatea documentului care a circulat pe reţelele sociale, alături de precizarea conform căreia raportarea distribuirii pe judeţe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) nu indică prezenţa persoanelor respective în comunităţi, aşa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcţie de adresa de domiciliu.

”Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iaşi). De asemenea, şi în privinţa unei raportări care ar indica situaţia internărilor în funcţie de unităţile spitaliceşti, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunităţile respective şi de a induce o percepţie distorsionată faţă de situaţia de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea şi orice situaţie care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, au argumentat reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat, sâmbătă, pe pagina sa de socializare Unsprezece persoane internate cu diagnostic de coronavirus în Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara au fost externate sâmbătă, numărul total al celor vindecaţi la acest spital viind de 47 de pacienţi, și că este pentru ultima dată când publică astfel de date.

 ”Aceasta este ultima comunicare de date numerice pe care o face subsemnatul, dat fiind că s-a hotărât că asemenea date vor putea fi făcute publice doar de la nivel naţional, de către Grupul de Comunicare Strategică. Aşadar, astăzi, o nouă zi bună la Timişoara: încă 11 vindecaţi în spitalul Primăriei Timişoara Victor Babeş. În total, avem acum 47 de vindecaţi dintr-un total de 55 avuţi pozitivi! Bravo medicilor timişoreni!”, a scris Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii