Acasă Administraţie Pentru două clădiri istorice din Timișoara nu se va mai plăti impozit...

Pentru două clădiri istorice din Timișoara nu se va mai plăti impozit timp de cinci ani

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a anunțat că a avizat favorabil primele două dosare în care proprietarii unor clădiri din oraș vor fi scutiți de plata impozitului. Proprietarii clădirilor de pe strada Eugeniu de Savoya nr. 11 și Piața Petru Rareș nr. 1 vor fi primii din Timișoara care vor scutiți de plata impozitului pe clădiri pentru că au finalizat anul trecut reabilitarea clădirilor istorice în care locuiesc. Facilitatea va fi valabilă pentru următorii cinci ani.

Primăria Timișoara acordă scutiri la plata impozitului pe clădirile istorice proprietarilor care și-au renovat imobilul în anul precedent. Proprietarii care anul trecut și-au renovat clădirile în care locuiesc mai pot solicita această facilitate până pe 31 martie 2024.

„În ultimii ani, tot mai multe clădiri și-au recuperat frumusețea de altădată, fapt care contribuie la atractivitatea Timișoarei. Primăria are mai multe mecanisme prin care impulsionăm acest proces de punere în valoare a patrimoniului nostru arhitectural. Încurajăm proprietarii prin scutiri de impozite, consiliere gratuită și sprijin financiar, prin biroul nostru din Traian. Dar avem și un mecanism de supraimpozitare pentru cazurile în care proprietarii lasă în paragină clădirile istorice. Sper ca în perioada următoare să aprobăm tot mai multe cereri de acordare a scutirii la plata impozitului”, a spus primarul Dominic Fritz.

Cererea de scutire se depune la Registratura Municipiului Timișoara (fizic, la cam. 12 C. D. Loga nr. 1 sau online la primariatm@primariatm.ro), împreună cu documentația completă. 

Facilitatea se aplică pe o perioadă de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor, cu condiția ca beneficiarii să respecte anumite cerințe. 

Măsura vine ca o recompensă acordată proprietarilor care depun eforturi financiare consistente pentru a-și îndeplini obligațiile de întreținere, protecție și punere în valoare a clădirilor pe care le dețin. Potențialii beneficiari sunt cei cu imobilele proaspăt reabilitate, conform prevederilor Legii nr. 153/2011, privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Este necesar ca lucrările să fi fost recepționate până cel târziu la data de 31 decembrie a anului precedent. Scutirea se menține în cazul soțului supraviețuitor și în cazul moștenitorilor legali. În cazul înstrăinării clădirii, scutirea de impozit nu se aplică noului proprietar al acesteia.

Este suficient un singur exemplar de documente pentru fiecare clădire pentru care se solicită scutire la plata impozitului (nu se solicită câte un exemplar pentru fiecare proprietar în parte, în cazul imobilelor cu mai mulți proprietari).

Comentarii

comentarii