Acasă Eveniment Percheziţii la galerii de artă, în cazul furtului unor opere de artă

Percheziţii la galerii de artă, în cazul furtului unor opere de artă

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii au efectuat, joi dimineaţă, cinci percheziţii la galerii de artă din Capitală şi la locuinţele unor persoane, în cazul furtului mai multor opere de artă din colecţia Casei memoriale "doctor Petru Groza" din Deva. La acţiune participă ofiţeri de la Direcţia de Investigaţii Criminale şi poliţişti de la investigaţii criminale din Bucureşti şi Hunedoara, cele cinci percheziţii fiind făcute la galerii de artă şi la imobile ale unor comercianţi de obiecte de artă.

Citește și:

Trei tablouri evaluate la 395.000 de euro, furate de un timişorean din Casa Dr. Petru Groza

 Percheziţiile din Capitală vizează identificarea unor bunuri deţinute ilegal şi sunt făcute într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, privind furtul mai multor opere de artă din colecţia casei memoriale dr. Petru Groza, din municipiul Deva, se arată într-un comunicat de joi al Poliţiei Române. Două tablouri aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din Casa memorială "Dr. Petru Groza" din Deva, în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti. Un al treilea tablou, aparţinând pictorului român Nicolae Grigorescu este dat în urmărire naţională şi internaţională, a precizat sursa citată. În 29 octombrie 2010, un descendent al doctorului Petru Groza a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara în legătură cu faptul că trei dintre tablourile aparţinând colecţiei particulare din imobilul – monument istoric Casa Dr. Petru Groza din Deva au fost sustrase de către persoane necunoscute, fiind înlocuite cu falsuri contemporane. În urma cercetărilor şi activităţilor investigativ-operative desfăşurate de poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificaţi suspecţii în acest caz, membrii reţelei infracţionale fiind cercetaţi pentru furt calificat şi complicitate la această infracţiune.

Poliţiştii au stabilit că, în perioada 2004-2005, în mod succesiv, Gheorghe G., din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea lui Petru P., din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa dr. Petru Groza din Deva două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou al lui Nicolae Dărăscu, care ar face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane. În urma administrării probelor din dosar, anchetatorii au stabilit că tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din Bucureşti. Poliţiştii au reuşit să identifice şi să recupereze două din cele trei tablouri sustrase, care se aflau în posesia unor colecţionari de bună-credinţă, respectiv tabloul intitulat Peisaj, autor Nicolae Grigorescu şi cel intitulat Peisaj din Deltă, autor Nicolae Dărăscu, valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000 de euro.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în perioada 9-18 martie, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri – cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni. În cadrul acţiunii au fost implicaţi şi poliţişti ai structurilor de investigaţii criminale din Poliţia Capitalei şi IPJ Timiş, beneficiind de sprijinul DGIPI.

Comentarii

comentarii