Acasă Eveniment Percheziție domiciliară în dosarul pensionărilor forțate, la Spitalul Municipal Timișoara

Percheziție domiciliară în dosarul pensionărilor forțate, la Spitalul Municipal Timișoara

DISTRIBUIȚI

Timișoara se află în centrul unei anchete de amploare derulate sub egida operațiunii „Jupiter”, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române. În dimineața zilei de 3 iunie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au efectuat o percheziție domiciliară în municipiu, într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de abuz în serviciu și fals intelectual.

Conform IPJ Timiș, s-a stabilit faptul că deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă ale unor persoane, angajați ai unei unități medicale din cadrul sistemului public, ar fi fost întocmite real în data de 14 martie 2025, dar antedatate, fiind prezentată 11 martie 2025 ca dată de emitere, astfel încât să poată intra sub incidența prevederilor O.U.G.  9/ 06.03.2025 deși la data întocmirii acestora intrase în vigoare O.U.G. 12/13.03.2025 care suspenda efectele O.U.G. 9/06.03.2025 (de modificare și completare a unor acte normative) după cum urmează:

– la Art 38 din Legea 153/2017 se introduce Alin 10 ce prevede că „Raporturile de munca ale personalului contractual plătit din fonduri publice… care îndeplinește condițiile de pensionare și care a fost emisă decizia de pensionare -încetează de drept…”

– ⁠Conform OUG 12/13.03.2024 – Art VI – începând cu data intrării în vigoare a prezentei se suspendă prevederile art. 38 Alin 10 din Legea cadru 153 / 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, până la 31.12.2025.

Două persoane au fost duse, marți, 3 iunie, la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara: una dintre juristele spitalului si Florentina Radu, directoarea generală a Administrației pentru Sănătate și Educație din cadrul Primăriei Timișoara care conduce și Consiliul de Administrație al spitalului, transformat în moșia propriilor interese dar și răzbunări împotriva unor voci incomode – medici, asistente, infirmieri sau personal auxiliar.

Așa cum a dezvăluit Ziua de Vest, 22 de cadre medicale – printre care medici și asistente – au fost concediate în aceeași zi, în baza acestor documente. În sprijinul suspiciunilor anchetatorilor stau mai multe nereguli flagrante: lipsa ștampilelor și a avizelor juridice pe documente, semnături contestate și chiar folosirea unei identități fictive – „Vincze Antoneta” – ca autor al deciziilor, un nume care nu figurează în organigrama spitalului.

În urma acestor dezvăluiri, 22 de plângeri penale au fost înregistrate la Poliție și Direcția Generală Anticorupție, vizând atât conducerea spitalului, cât și oficiali din cadrul Primăriei Timișoara.

Printre persoanele audiate în dosar se numără jurista unității medicale și Florentina Radu, directoarea Administrației pentru Sănătate și Educație din cadrul Primăriei Timișoara și președinta Consiliului de Administrație al spitalului. Radu este acuzată că ar fi transformat instituția într-un instrument al propriilor interese și al unor răzbunări personale, vizând în special angajați vocali din rândul personalului medical.

Documentele care au stat la baza concedierilor ar fi fost întocmite în birourile Serviciilor RUNOS, Juridic și Administrativ, sub coordonarea managerului Flavia Zară, care apare drept semnatar oficial pe decizii, deși în dreptul rubricii „întocmit” figurează numele suspect.

Ancheta este în plină desfășurare, iar în scenă intră și un avertisment clar emis de Casa de Asigurări de Sănătate Timiș, care în 17 martie 2025 a informat oficial că personalul medical cu decizii de pensionare poate rămâne în activitate până la finalul anului, conform OUG 12/2025 – notificare ignorată de conducerea spitalului.

Ancheta are un final deschis, dar se conturează ca unul dintre cele mai grave scandaluri administrative din domeniul sănătății locale din ultimii ani. Acuzațiile de fals intelectual, abuz în serviciu și uz de fals ar putea avea consecințe penale semnificative, în funcție de rezultatul perchezițiilor informatice și al audierilor în curs. Rămâne de văzut dacă ancheta va aduce și demiteri sau sancțiuni pentru cei care au orchestrat pensionările contestate.

Comentarii

comentarii