Acasă Eveniment PERCHEZIŢII la Timişoara, într-un dosar de cămătărie cu un prejudiciu de două...

PERCHEZIŢII la Timişoara, într-un dosar de cămătărie cu un prejudiciu de două milioane de euro

DISTRIBUIȚI

UPDATE: Suspecții în dosarul cămătarilor, audiați la DIICOT Timișoara, posibil fără mandate de reținere vineri

 

sorin-udrea

Un număr de 33 de percheziţii au loc, vineri dimineaţă, la Timişoara, într-un dosar de cămătărie în care prejudiciul este de aproximativ două milioane de euro, printre persoanele vizate numărându-se şi Sorin Udrea, liderul unei grupări specializate în infracţiuni cu violenţă.

Cele 33 de percheziţii sunt făcute de procurori ai DIICOT Timişoara, alături de poliţişti de frontieră, într-un dosar de cămătărie care vizează fapte petrecute în perioada 2009-2013. Prejudiciul estimat în acest caz este de aproximativ două milioane de euro.
Acţiunea anchetatorilor vizează 23 de persoane care ar urma să fie ridicate în urma percheziţiilor şi duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara. Potrivit unor surse judiciare, suspecţii împrumutau bani şi percepeau apoi dobânzi foarte mari care ajungeau şi la o mie la sută şi semnau acte cu clienţii lor prin care aceştia din urmă se obligau să le cedeze apartamentele, în cazul în care nu îşi plăteau datoria la timp. Conform surselor citate, unele persoane au pierdut chiar şi câte două sau trei apartamente, după ce au împrumutat bani şi nu au reuşit să achite datoria. Sursele judiciare citate mai spun că printre suspecţi se află şi Sorin Udrea, lider al unei grupări din Timişoara specializate în infracţiuni cu violenţă, dar şi Adrian Cocoană, care în 2008 a accidentat mortal un tânăr aflat pe trotuar.
În iunie 2013, Sorin Udrea a fost ridicat de anchetatori de pe un stadion de lângă Timişoara. A fost apoi arestat preventiv, iar în 24 octombrie 2013 a fost eliberat, în urma unei decizii a Curţii de Apel Timişoara. În acest dosar el este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă, şantaj, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, efectuarea fără drept de operaţiuni cu arme şi muniţii, complicitate la tâlhărie în formă calificată, braconaj, în formă calificată şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Udrea nu a fost condamnat pentru aceste acuzaţii, dosarul său aflându-se încă în lucru la Tribunalul Timiş.
Medicul Adrian Cocoană, suspectat şi el în acest dosar de cămătărie, a ucis un tânăr de 28 de ani, în august 2008. Atunci, Cocoană, care se afla la volanul unui Ferrari, a pierdut controlul maşinii, care a ajuns pe trotuar şi a lovit mortal un tânăr de 28 de ani, după care şoferul a fugit de la locul accidentului. În noiembrie 2011, medicul Adrian Cocoană a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, iar în septembrie 2013, după ce a ispăşit două treimi din pedeapsă, el a fost elibrat condiţionat.

UPDATE: Suspecții în dosarul cămătarilor, audiați la DIICOT Timișoara, posibil fără mandate de reținere vineri

Cei 23 de suspecți de cămătărie și infracțiuni conexe, audiați la DIICOT Timișoara, în urma perchezițiilor de vineri, ar putea scăpa de ordonanțe de reținere, o măsură în acest sens fiind posibilă săptămâna viitoare, a declarat Mircea Andreș, procuror-șef al DIICOT Timișoara. “Audierile continuă. O parte dintre ei au plecat acasă, pe numele niciunuia dintre suspecți nefiind emisă ordonanță de reținere. Și nici nu cred că vreunul dintre ei va fi reținut astăzi. Noi am făcut azi perchezițiile domiciliare doar pentru a ridica documente pe care le vom analiza. În baza concluziilor, dar și a plângerilor părților vătămate, vom decide dacă vom lua astfel de măsuri de reținere, cel mai probabil, săptămâna viitoare”, a afirmat Mircea Andreș.
Membrii grupului infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de cămătărie, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani, a creat un prejudiciu de peste două milioane de euro.
Vineri dimineață a avut loc o acțiune în forță a DIICOT Timișoara împotriva celei mai puternice grupări de cămătari din zonă, care a constat în 33 de percheziții efectuate de Poliția de Frontieră, cu sprijin DIPI, fiind aduse la audieri 23 de persoane.
“Din materialul probatoriu administrat în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2006, mai multe persoane din municipiul Timișoara s-au constituit într-un grup infracțional organizat care, prin utilizarea de documente false și manopere dolosive, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanții imobiliare. Față de membrii grupării există suspiciunea rezonabilă că au obținut câștiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile astfel obținute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate au fost disimulate în clauzele contractelor. Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, urmate pe parcursul derulării convențiilor de schimbări și înăspriri ale termenilor contractuali (prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea și instituirea unor garanții imobiliare suplimentare, apariția unor persoane necunoscute inițial ca fiind titularii sumelor de bani, care aveau propriile pretenții financiare etc)”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră Timiș.
Ca urmare a acestor manopere, debitorii nu au mai putut plăti sumele datorate din cauza condițiilor contractuale dificile, pierzând în final garanțiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită. Sumele de bani astfel obținute de către infractori au fost utilizate la acordarea altor împrumuturi cu dobânzi ridicate și la achiziționarea de bunuri mobile și imobile.
Printre cei audiați se află interlopul Sorin Udrea supranumit “stăpânul orașului”, precum și medicul Adrian Cocoană, cel care în 2008 l-a accidentat mortal cu un bolid pe un tânăr care se plimba pe trotuar, fugind de la locul faptei și lăsând victima strivită de mașină. Pe lângă aceștia mai sunt audiați Gabriela Udrea, Florin Andraș, Mihai Cadere, Speranța Andraș, Gabriel Iasensky, Maria Cadere, Adina Boiciuc, Stan Carmen, Diana Caraban, Rudi Sâma zis “Costică Țiganu”, Diana Sâma, Gloria Bancheru, Paul Todor, Cristian Safta, Vasile Nicolici, Geza Kalapati, Marius Bunoiu, Aurelian Pocovnicu, Cornel Pandia, Petru Scurtu și Paul Todor.

Comentarii

comentarii