Acasă Sport Performanţe istorice pentru Poli Timişoara în acest an

Performanţe istorice pentru Poli Timişoara în acest an

DISTRIBUIȚI

Poli Timişoara a traversat un an plin de evenimente importante. Locul 2 obţinut la finalul sezonului a consfiinţit cea mai bună clasare a alb-violeţilor de la înfiinţarea clubului, iar eliminarea din preliminariile Ligii Campionilor a celor de la Şahtior Doneţk a marcat cea mai importantă reprezentaţie a timişorenilor în cupele europene. După ce Chinezul sau Ripensia au făcut istorie în fotbalul romînesc din perioada interbelică, echipele timişorene nu au mai impresionat prin performanţe deosebite în campionatele desfăşurate după cel de-Al Doilea Război Mondial. CFR Timişoara este prima echipă care s-a clasat pe cea de-a doua treaptă a clasamentului din prima ligă, în anul 1948. În rest, performanţele cele mai bune, la nivelul primului eşalon, au fost obţinute doar de Poli Timişoara, iar acestea au constat în ocuparea ultimului loc de pe podium. Tocmai din acest motiv, locul 2 obţinut de Poli în sezonul 2008-2009 este cel mai bun din istoria clubului. Pentru această performanţă excelentă şi-au adus contribuţia doi antrenori, cehul Duşan Uhrin jr., care a pregătit Poli Timişoara în turul campionatului şi Gavril Pele Balint, fostul câştigător al Cupei Campionilor fiind cel care a pregătit echipa bănăţeană în cea mai mare parte a returului.
Începând cu vara acestui an am intrat în „era” Ioan Ovidiu Sabău, fostul tehnican al Gloriei Bistriţa. Privit cu scepticism de unii iubitori ai fotbalului local, Sabău a demonstrat că este unul dintre antrenorii cu potenţial din România, reuşind o serie de rezultate excelente în Liga I şi în competiţiile europene. Capul de afiş rămâne dubla disputată în compania celor de la Şahtior Doneţk, echipă deţinătoare a Cupei UEFA, în care Bucur & Compania au reuşit o prestaţie de vis, în urma căreia Poli a trecut în următorul tur al preliminarilor Ligii Campionilor. Un alt rezultat istoric este victoria obţinută de Poli pe terenul celor de la Dinamo Zagreb, singura victorie obţinută de formaţia timişoreană pe teren străin în cupele europene.
Gigel Bucur „riscă” să intre în istoria clubului timişorean drept cel mai bun marcator. Atacantul de buzunar şi-a trecut în cont 17 reuşite în cadrul sezonului trecut, devenind, alături de Florin Costea de la Universitatea Craiova, golgeterul Ligii I. Poli Timişoara a dat ultimul golgeter în primul eşalon în urmă cu 41 de ani, atunci când Ion Ciosescu înscria 21 de goluri pentru Ştiinţa, aşa cum se chema echipa timişoreană în anul 1958. 
În final, ar mai trebui amintită şi victoria în faţa „câinilor” de la Dinamo Bucureşti, obţinută pe teren propriu în cadrul sezonului actual. Poli nu a mai trecut de Dinamo Bucureşti, într-un joc din Liga I, din anul 1997, când alb-violeţii se impuneau cu 3-0, tot pe arena Dan Păltinişanu.
 

Comentarii

comentarii