Acasă Clubbing Pericle – montat la Teatrul Maghiar Timișoara de un reputat regizor din...

Pericle – montat la Teatrul Maghiar Timișoara de un reputat regizor din Marea Britanie

DISTRIBUIȚI
Philip Parr, reputat  regizor britanic, unul dintre marii experți ai lumii în opera lui William Skakespeare și director al Festivalului Internațional  Shakespeare din York/UK, montează la Teatrul Maghiar din Timișoara spectacolul Pericles. 
 
Premiera va avea loc vineri,  8 martie 2024, iar următoarele reperezentații vor fi în 9 și 13 martie, toate de la ora 19:00.  Spectacolul este supratitrat în română și engleză. Bilete, aici: https://ticket.tm-t.ro/ro și la Agenția Teatrului Maghiar (str. Alba Iulia nr. 2)
 
Regizorul Philip Parr și dramaturga Dálnoky Réka propun o citire actualizată a piesei „Pericle, prinț al Tironului” (tipărită în 1609), care va include și texte pe teme actuale precum migrația și  traficul de persoane. 
 
Piesa a avut un parcurs neobișnuit, cu un succes fulminant la primele montări din epocă, deși nu a fost scrisă integral de William Shakespeare.
 
Decorul și costumele  sunt create de Brian D. Hanlon, scenograf britanic și lector la Institutul de Arte Performative din Liverpool. 
 
Hanlon a lucrat pentru spectacole de teatru în Marea Britanie și străinătate (inclusiv un spectacol outdoor pentru Festivalul Internațional Shakespeare Craiova), dar și pentru evenimente stradale precum Manchester Day Parade sau Liverpool Pride, pentru care a realizat marionete și instalații de mari dimensiuni.
 
Spectacolul mobilizează aproape integral extraordinara trupă de actori a Teatrului Maghiar din Timișoara: Aszalos Géza, Balló Helga, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Éder Enikő, Erdős Bálint, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Vadász Bernadett și Vajda Boróka.
 
Pentru acest spectacol, actorii maghiari  au avut șansa de a repeta cu Jane Streeton, profesor de tehnică vocală la Royal Academy of Dramatic Art, Royal Shakespeare Company și Juilliard. Compozițiile pentru spectacolul „Pericle” au fost scrise de Cári Tibor, în momentul de față cel mai activ compozitor de muzică de teatru din România.
 
 Coregrafia spectacolului este  concepută de  Anca Stoica, unul dintre liderii artistici ai noii generații în dansul contemporan românesc.

Comentarii

comentarii