Acasă Actualitate Pericolul din ape, în Timiş

Pericolul din ape, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Apa poate provoca boli precum: dizenterie bacială, febră tifoidă şi paratifoidă, gastroenterită, poliomielită, dizenterie amoebiană, leptopspiroză sau lambliază

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, 22 martie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş îi atenţionează pe primarii din Timiş să nu ignore pericolele ce provin din apele neverificate sanitar şi consumate în gospodăriile oamenilor. În ultimii ani, primăriile au solicitat foarte multe avize şi autorizaţii sanitare de funcţionare a diferitelor surse de apă – aproximativ 140 – dar apele trebuie monitorizate sanitar foarte des, iar acest lucru trebuie să îl facă primarii. “Responsabilitatea factorilor locali a scăzut, dar, odată cu introducerea surselor de apă în localităţi, trebuie să se monitorizeze şi calitatea apei. Obligaţiile de control şi monitorizare revin primăriilor”, a spus Viorica Dumitru, director adjunct al DSP Timiş.

Bolile din ape

În satele din Timiş, aprovizionarea cu apă se face îndeosebi din fântâni, în condiţii igienico-sanitare mai mult sau mai puţin normale. De aceea, dr. Ioan Bratan, medic specialist în cadrul DSP Timiş, atrage atenţia sătenilor ca, în jurul fântânilor, să nu amplaseze closete, depozite de gunoaie sau de dejecţii de la animale. Ideal ar fi ca fântânile să fie împrejmuite cu gard, pentru a împiedica accesul animalelor şi păsărilor. De asemenea, acoperirea cu un capac împiedică contaminarea apei cu diferite impurităţi aduse de ploaie, vânt sau chiar se va evita înecarea în fântâni a diferitelor animale sau păsări mici – şobolani, şoareci sau vrăbii. Apa cu gust şi miros neplăcute nu trebuie consumată, sub nicio formă. În general, apa din orice sursă poate fi contaminată cu viruşi, microbi sau ouă de paraziţi şi poate provoca apariţia unor boli precum dizenterie bacială, febră tifoidă şi paratifoidă, gastroenterită şi boli diareice, hepatită acută virală A şi E, poliomielită, dizenterie amoebiană, leptopspiroză sau lambliază. Apa mai poate fi contaminată şi cu nitriţi şi nitraţi, foarte dăunători sănătăţii.

Apa de la Şag şi Albina – risc maxim

În urma verificării apei de îmbăiere din râul Timiş, în zonele Şag şi Albina, de către inspectorii DSP Timiş, aceasta nu se încadrează în limitele prevăzute de lege, din punct de vedere chimic (turbiditate, culoare, fier) şi bactereologic (bacterii coliforme şi streptococi fecali). “Utilizarea acestei ape pentru îmbăiere constituie un risc pentru populaţie şi poate duce la îmbolnăviri precum BDA, menigită, otite, conjunctivite sau afecţiuni ale pielii”, a subliniat dr. Bratan. Cei mai expuşi riscului sunt copiii. Alte riscuri sunt accidentele, înecul, iar apa poate fi contaminată de rozătoare şi plină de reziduuri neepurate de la fermele de animale. Primăriile celor două localităţi au fost atenţionate să ia măsuri, fiindcă vin căldurile şi oamenii vor merge să facă baie în Timiş. În 2009, au fost înregistrate în Timiş 130 de cazuri de îmbolnăviri cu posibilă transmisie hidrică, iar în 2008, 142 de cazuri. “Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei – “Apă curată pentru o lume sănătoasă” – subliniază că atât calitatea, cât şi cantitatea resurselor de apă se află în risc. Mor mai mulţi oameni din cauza calităţii apei decât datorită tuturor formelor de violenţă, inclusiv războaie”, a spus Bratan.

Comentarii

comentarii