Acasă Actualitate Pericolul fake news, în dezbatere la UVT

Pericolul fake news, în dezbatere la UVT

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, miercuri, 13 septembrie, de la ora 10:00, în amfiteatrul A01, la primul eveniment marca „Conectați la viitor” din noul an universitar.

Invitată va fi Alina Bârgăoanu, expert în comunicare și media, care va vorbi despre „Pericolul fake news”. Moderatorul evenimentului, Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu, Prorector UVT, va asigura o discuții interactivă și provocatoare.

Alina Bârgăoanu este profesor universitar, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA); membru al consiliului consultativ al Observatorului european al mass-mediei digitale (EDMO), membru afiliat al European Center of Excellence for Countering Hybrid Threats, Helsinki; autor al volumului „#FAKENEWS. Noua cursă a înarmării”; expert în cadrul Grupului la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării din mediul online – Comisia Europeană (2018). Domeniile sale de interes includ fake news și dezinformarea din mediul online, comunicarea strategică, educația tehnologică și digitală, modalități de reglementare a mediului online, relația transatlantică.

Despre conferință, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „Seria de evenimente desfășurate sub genericul „Conectați la viitor” aduce voci importante ale științei românești și internaționale în comunitatea timișoreană, oferind cadrul unor dialoguri ce abordează teme de interes pentru lumea de azi. În acest context, dezbaterea despre pericolul fake news se află printre cele mai actuale subiecte ale spațiului public, cercetând modul în care are loc distorsionarea știrilor și informațiilor, fenomen ce conduce la amplificarea unei stări de incertitudine a opiniei publice, cu consecințe ample asupra vieții sociale. Vă invităm la un eveniment de înaltă ținută academică, organizat în preambulul deschiderii noului an universitar.”

Proiectul „Conectați la Viitor” are ca scop popularizarea științei (cu precădere științele exacte), prin intermediul realizării unui dialog interactiv între un moderator, public și unul sau mai mulți specialiști din cadrul facultăților și din comunitatea științifică națională și internațională. Temele alese pleacă de la probleme de interes pentru comunitate discutate în media.

Tot luna aceasta, va avea loc și conferința „Despre potențialul umanist al științei”, susținută de Doru Căstăian, profesor de ştiinţe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi şi la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, profesor asociat de gândire critică şi bioetică la Facultatea de Istorie, Filosofie şi teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Evenimentele fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023. Partenerul acestei serii de evenimente este NOKIA.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați pagina de Facebook „La UVT, Cultura este Capitală”

Comentarii

comentarii