Acasă Special Pericolul presa

Pericolul presa

DISTRIBUIȚI

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este o institutie importanta a statului. In niciun caz nu poate fi confundat cu o institutie de tip colocvial. Prin statut, nu intocmeste studii si nici nu stabileste teme pentru talk-show-uri. De aceea, documentul prezentat Parlamentului, in care presa figureaza ca potential pericol pentru siguranta nationala, se transforma, dupa aprobarea in forul legislativ, intr-un instrument de lucru, caruia toate institutiile CSAT – care sunt, in general, institutiile de forta ale statului – au obligatia sa i se supuna. Documentul CSAT produce, asadar, efecte juridice. In ce fel?
In primul rand, trebuie sa fac precizarea ca, indiferent cine a avut ideea omiterii crizei economice din lista amenintarilor la siguranta nationala si includerii, in schimb, a presei – mai mult ca sigur Presedintele –, din momentul in care Parlamentul va valida documentul, toti membrii CSAT vor trebui sa ia masuri pentru combaterea pericolului denumit presa. Vor proceda, in consecinta, atat serviciile secrete, cat si Armata, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor, probabil prin ANAF.
Ce vor face aceste institutii ale statului? In primul rand, vor fi create proceduri care vor permite interceptari si supravegheri masive, declansate prin proceduri sumare. Adica neformalizate. La fel se va proceda si in cazul eventualelor perchezitii. Asemenea actiuni se vor putea solda cu anchete, arestari preventive si, eventual, trimiteri in judecata a unor jurnalisti ori a unor patroni de presa.
Perchezitiile facute la sediile legate, intr-un fel sau altul, de persoana lui Dan Diaconescu au permis procurorilor DNA sa savarseasca un abuz care inca nu a fost aproape deloc semnalat opiniei publice. Prin natura meseriei sale, un jurnalist utilizeaza, intre altele, un numar mai mic sau mai mare de surse. Si analizeaza un numar mai mic sau mai mare de documente, unele cu caracter confidential. Care, pe diverse canale, ajung la presa. In ciuda unei intregi campanii murdare – in care, spre rusinea lor, s-au lansat si multi jurnalisti, unii cu renume – indreptata impotriva lui Dan Diaconescu, cred ca este limpede pentru toata lumea ca, in acest moment, in ceea ce il priveste, nu poate actiona decat prezumtia de nevinovatie. Ramane de vazut daca vreodata va fi demonstrat in Justitie ca el are vreo legatura cu eventualul santaj impotriva unui primar despre care se afirma ca ar fi facut o mare avere, in mod necinstit, dar care nu este de nimeni anchetat. Si la fel de clar este ca Diaconescu are nu numai calitatea de actionar de trust de presa, ci si de jurnalist. Asa stand lucrurile, perchezitia a vizat informatii si documente pe care acesta le detinea, in calitate de jurnalist. Orice ziarist in lume are nu numai dreptul, ci si obligatia de a respecta regula confidentialitatii asupra surselor si provenientei informatiilor pe care le obtine. Acest drept este garantat de intreaga legislatie internationala. Perchezitiile DNA au incalcat acest drept.
Dan Diaconescu este utilizat ca pretext pentru un fapt fara precedent. Punerea sub supraveghere a intregii prese. Si exercitarea unui control asupra surselor de care dispun jurnalistii. In aceasta consta principalul pericol. Pericolul presa.

www.sroscas.ro
 

Comentarii

comentarii