Acasă Economic Perioada de criză poate fi depăşită prin finanţări europene

Perioada de criză poate fi depăşită prin finanţări europene

DISTRIBUIȚI

marian_mocanConsultanţii sprijină companiile pentru întocmirea proiectelor de finanţare
Asociaţia Consultanţilor în Management din România – AMCOR, în parteneriat cu Expert Consulting Timişoara, a organizat, ieri, la Timişoara, conferinţa regională „Consultanţii sprijină clienţii în perioade de turbulenţă economică; Fondurile europene – o oportunitate”.

Cei doi organizatori – Marian Mocan, Expert Consulting Timişoara şi Mihai Svasta, preşedintele Asociaţia Consultanţilor în Management din România – AMCOR şi directorul Svasta Consult Bucureşti – au propus spre dezbatere probleme importante privind evoluţia firmelor în perioada de criză şi soluţii concrete de acces la fonduri structurale şi la credite bancare.

Cei peste 70 de participanţi au fost, în mod fericit, reprezentanţi în mod egal ai companiilor de consultanţă şi ai clienţilor acestora, firmele private. Printre temele ce au fost dezbătute sunt: Rolul consultantului în afaceri în contextul economic actual; Soluţii pentru cofinanţarea activităţilor de consultanţă în afaceri, TAM-BAS, un program administrat de BERD; Diminuarea riscurilor şi eficienţă în accesarea finanţărilor nerambursabile din cadrul Instrumentelor Structurale ale UE; esimplu.ro – Instrument guvernamental online pentru facilitarea accesului IMM-urilor la fondurile europene; Soluţii de cofinanţare a proiectelor finanţate din Instrumente Structurale.

O concluzie a conferinţei este necesitatea creşterii profesionalismului consultanţilor, mai ales atunci când este vorba de cei care scriu proiecte pentru obţinerea de finanţări europene. De asemenea, s-a evidenţiat faptul că firmele trebuie să apeleze la consultanţi atunci când vor finanţări. Situaţia de criză, au spus vorbitorii, poate fi traversată şi pe baza finanţărilor nerambursabile, singura problemă fiind faptul că firmele nu pot obţine credite bancare pentru cofinanţare. De asemenea, gradul mare de proiecte de finanţare respinse ridică mari semne de întrebare faţă de profesionalismul celor care le întocmesc.
Lucian PAULESCU

Comentarii

comentarii