Acasă Sănătate Persoanele care refuză să poarte masca de protecție ar putea suferi de...

Persoanele care refuză să poarte masca de protecție ar putea suferi de tulburări de personalitate antisocială

DISTRIBUIȚI

Cei care refuză să poarte masca de protecție și să respecte regulile sanitare impuse în pandemie ar putea suferi de tulburări de personalitate antisocială, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii brazilieni. Aceștia au chestionat peste 1.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 73 de ani, pentru a creiona personalitatea lor.

Oamenii de știință au încercat în acest fel să identifice rezonanța afectivă a participanților, mai exact impulsul lor de a acționa la anumite sentimente provocate de o altă persoană. Unele întrebări la care au trebuit să răspundă cei chestionați s-au referit în mod expres la respectarea măsurilor antipandemie, cum ar fi purtarea măștii.

La finalul studiului, cercetătorii au tras concluziile: există două profiluri: un profil antisocial (reprezentativ pentru participanții care opun rezistență la măsurile sanitare) și un profil empatic (reprezentativ pentru participanții care respectă regulile).

Profilul antisocial este legat de un nivel scăzut de empatie și de scoruri mai mari la întrebările de personalitate legate de „insensibilitate, înșelăciune, ostilitate, impulsivitate, iresponsabilitate, manipulabilitate și asumare de riscuri”, trăsături antisociale care, potrivit cercetătorilor, „sunt de obicei prezente la persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială (ASPD)”.

„Aceste trăsături explică, cel puțin parțial, motivul pentru care oamenii continuă să nu adere la măsurile de izolare chiar și cu un număr tot mai mare de cazuri și decese. Expunerea la sine și la alții la risc, chiar și atunci când poate fi evitat, este o trăsătură tipică pentru persoanele cu tendințe antisociale”, au explicat cercetătorii, potrivit The Independent.

Comentarii

comentarii