Acasă Actualitate Personalități bănățene: Ion Monoran – poetul care a oprit primul tramvai în...

Personalități bănățene: Ion Monoran – poetul care a oprit primul tramvai în Piața Maria, în urmă cu 30 de ani

DISTRIBUIȚI

Ion Monoran s-a născut în 18 ianuarie 1953, la Ciacova, județul Timiş, și a decedat la 2 decembrie 1993. În 1971 a fost exmatriculat pentru încercarea de trecere frauduloasă a frontierei, absolvind Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara abia în 1978. A fost membru activ al cenaclului literar „Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timişoara şi fondator al cotidianului Timişoara şi al Societății Timişoara, totodată participant, ca lider, la Revoluția din Decembrie 1989 – a explicat Muzeul Național al Banatului Timișoara.

Blând cu pletele în vânt

„Ion Monoran a fost, desigur, cel mai candid jurnalist care mi-a fost dat să-l cunosc. Ca un loc comun, dar un loc comun în sensul bun, de lucru bine cunoscut şi temeinic, se impune asocierea cu faptul că el era poet. Un mare poet. De aici o sensibilitate aparte, o simțire adâncă, când gravă, când ludică, dar o simțire profundă.

În acelaşi timp, Mono (cum era cunoscut) era un prieten, un tovarăş, un camarad. Unul blând şi atent, sfios, chiar delicat, în ciuda staturii impozante. Ferm, însă şi tenace în afirmarea şi apărarea valorilor, în care omenia îşi avea un loc important. Căci dincolo de alura lui de poet cu pletele în vânt, de atitudinea lui rebelă, de încrâncenarea lui molcomă, de statutul lui de revoluționar adept al unor cauze metafizice (deşi, deşi, deşi… a fost unul dintre liderii din balconul Operei în decembrie 1989!), de omul ce dădea mereu o mână de ajutor, Ion Monoran rămâne ziaristul implicat, omul care aduna necazurile şi durerile celorlalți şi încerca să le rezolve, uneori chiar fără să le scrie, sacrificând, aşa credea el că este bine, ceva din latura lor spectaculoasă.

Căci, credea şi simțea el, gazeta uneori vulgarizează, că estompează sau pierde esențialul, că unele fapte sau mai ales unele trăiri trebuie să rămână nerelevate.”, scrie prof. univ. dr. Lucian-Vasile Szabo, în cartea ”Jurnalişti, eroi, terorişti – Revoluția de la Timişoara în presa locală”

Ion Monoran, un anarhist frumos al ideii de libertate

Un neliniștit. Un vulcanic. Revoluționar, balconard, unul din poeții care au asaltat Opera din Timișoara. Problema lui era libertatea tuturor. Tensiunile au izbucnit când poetul a blocat un tramvai aflat în stație, trăgând de funia pantografului.

De aici, pana la “Jos Ceaușescu !” nu a fost decât un pas. Oamenii s-au mobilizat și au plecat în marș spre comitetul județean de partid. În fața clădirii, îi aștepta un cordon de soldați din trupele de miliție. Mulțimea a spart cordonul și cei mai curajoși au pătruns în sediu. Furia devastatoare a mulțimii a întors pe dos totul. Au spart birourile și au aruncat pe geam, în uralele celor de afară, portretele și cărțile lui Ceaușescu, tot ce le-a căzut în mână. Au fost goniți de intervenția brutală a trupelor de securitate, înarmate cu niște bâte lungi, sprijinite de mașini ale pompierilor care împroșcau mulțimea cu jeturi puternice de apă. ”Revoluție!„

Prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Ion Monoran” începe sâmbătă, 14 decembrie 2019, în mansarda B2 a Bastionului Theresia Timișoara, de la ora 18:00 -atenționează specialiștii de la MNB.

Comentarii

comentarii