Acasă Eveniment Personalităţi din ţară şi străinătate se întâlnesc la Arad pentru a dezbate...

Personalităţi din ţară şi străinătate se întâlnesc la Arad pentru a dezbate soarta televiziunii publice

664
DISTRIBUIȚI

AraDocs 2013

Timişorenii organizează evenimente de calibru… la Arad

În zilele de 1 şi 2 iulie 2013, la Arad are loc prima încercare de constituire a unei comunităţi de analiză, reflecţie şi acţiune, preocupată de misiunea şi rolul postului public de televiziune, accesul organizaţiilor neguvernamentale la media privată şi de stat.

Evenimentul, intitulat AraDocs, este organizat de regizorul timişorean Florin Iepan, fondator al Asociaţiei Documentor, în colaborare cu Primăria Arad. Exponenţi ai societăţii civile, alături de reprezentanţi ai Societăţii Române de Televiziune, experţi din domeniul producţiei TV, filmului documentar, televiziunii şi politicieni vor discuta un set de propuneri şi reguli de conduită, care să reglementeze relaţia dintre societatea civilă şi postul public de televiziune. În acelaşi timp, grupul de iniţiativă îşi propune să descopere disponibilitatea posturilor private de televiziune de a colabora cu producătorii independenţi şi organizaţiile nonguvernamentale, să analizeze modele de management privat sau reformă ale unor posturi publice de televiziune din occident şi modul în care o parte dintre funcţiunile acestora au fost preluate de către posturile comerciale sau platformele hibride public-private.

„Fără o implicare a societăţii româneşti, este posibil ca în viitor interesul public să nu mai poată fi deservit de către programe TV calitative şi eficiente, un risc major pentru o societate unde sistemul de valori individuale, gradul de informare şi implicarea civică sunt printre cele mai modeste din Uniunea Europeană”, spun organizatorii AraDocs.

Invitaţi din şase ţări

La Hotel Continental Forum din Arad vor fi prezenţi oameni de televiziune din România, Grecia, S.U.A., Franţa, Austria şi Israel. Directorii TVR (Claudiu Săftoiu, preşedinte director general TVR, Irina Radu, director TVR1) vor participa la un dialog cu reprezentanţii societăţii civile despre prezentul şi viitorul televiziunii publice. Despre evenimentele recente legate de televiziunea publică din Grecia, ERT, şi în ce masură situaţia din Grecia se poate repeta în România, vor vorbi Tudor Giurgiu, fost preşedinte director general al SRTV, şi actualul preşedinte director general, Claudiu Săftoiu. Invitat special este Kostas Spyropoulos, manager general al televiziunii publice din Grecia, ERT, până în decembrie 2012.

La dezbaterile din cadrul AraDocs vor mai participa şi Claire Aguilar, Executive Content Advisor ITVS – USA, Christine Camdessus, fost CEO Gaumont Television – Franţa, Radu Nicosevici, preşedinte Academia de Advocacy, Cătălin Ştefănescu – „Garantat 100%” TVR, Anca Puiu, producător independent – „Mandragora Film”, Flavius Băican „Navetistul Bănăţean”/Digi24 Timişoara, Vlad Petri, producător independent, Ada Solomon, producător, câştigătoare Golden Bear, Berlin International Film Festival 2013, Franz Grabner, unul dintre cei mai experimentaţi commissioning editors din Europa Centrală şi de Est, George Orbean, project manager Digi 24 România, Antoaneta Dohotariu, producator general departament producţie Digi 24, Radu Ioniţă, director department producţie Digi 24. Detalii despre programul evenimentului se găsesc pe site-ul www.docu-mentor.ro.

Film documentar nominalizat la Oscar

Unul dintre punctele de atracţie ale Aradocs 2013 va fi proiecţia filmului 5 Broken Cameras, film documentar nominalizat la Oscar în 2013, câştigător la Sundance în 2012, urmat de o discuţie cu Guy Davidi, co-regizor (Israel) şi Christine Camdessus, producător (Franţa). Proiectia va avea loc în 1 iulie, la ora 20.00, în Sala Astoria, Hotel Continental Forum Arad.

Arădenii au fost mai deschişi la ideea lui Iepan

 „La începutul anilor 90, trei entităţi se bucurau de încrederea populaţiei: armata, biserica ortodoxă şi televiziunea română. Ca într-un basm, cele trei fete ale împăratului au avut evoluţii diferite. SRTV, mezina familiei, a fost sechestrată în casă, apoi obligată să intre în combinaţii dubioase (vezi mineriadele). Ca să tacă, a primit salarii mari, canale noi şi angajaţi fără număr, bonus – o mulţime de vedete de la posturile private. Peste ani, a ajuns obeză. A început să gâfâie. Dar amanţii de o noapte, politicienii români, au considerat-o atrăgătoare de fiecare data… până recent, când au apărut prinţese noi, mai ieftine, mai docile şi mai puţin isterice. Motiv pentru care mezina noastră a fost aproape abandonată şi obligată să treacă printr-o cură drastică de slăbire. La început s-a ţinut de dietă. A dat jos kilograme bune. Dar tocmai când a reînceput să dea târcoale frigiderului, ERT, verişoara ei din Grecia, a fost aruncată direct în stradă. Merită SRTV aceeaşi soartă? Care este alternativa? Majoritatea basmelor au un final fericit. Vă propun să (re)scriem finalul, împreună cu experţi străini şi români, societatea civilă şi echipa de conducere a SRTV, între 1 şi 2 iulie, la Arad”, spune regizorul timişorean Florin Iepan, iniţiatorul evenimentului, cel care mai menţionează că autorităţile publice locale din Arad au manifestat o deschidere mai mare faţă de cele din Timişoara, motiv pentru care a ales municipiul de pe Mureş în dauna oraşului de baştină.

Aradocs 2013 – Open Industry Session este organizat împreună cu Primaria Arad, Teatrul „Ioan Slavici” Arad, Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi European Documentary Network, cu sprijinul Asociaţiei Române pentru Industrie Electronică şi Software şi Audi Porsche Timişoara.

 

Comentarii

comentarii