Acasă Economic Perspectivele pieţei asigurărilor din România în 2012

Perspectivele pieţei asigurărilor din România în 2012

461
DISTRIBUIȚI

Dacă luăm ca termen de comparaţie anul 2008, an de maxim pentru industria de profil, 2010 a însemnat scăderi de 10% pe asigurările de viaţă, 6% pe asigurările generale şi respectiv 7% pe total, din punct de vedere al primelor brute subscrise.

 Rezultatele preliminare la trimestrul al III-lea 2011 arată că trendul descendent continuă şi în 2011, concretizat într-o scădere a primelor brute subscrise la nivelul întregii pieţe cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Asigurările de viaţă au avut o performanţă peste aşteptări, înregistrând o creştere de 5% în primele trei trimestre ale anului 2011, însă aceasta a fost contrabalansată de scăderea de 6% pe asigurările generale. Această perioadă a fost caracterizată de o tendinţă de consolidare manifestată în rândul jucătorilor din primul eşalon al pieţei. După ce Groupama a fuzionat în anul 2009, două dintre cele trei companii proaspăt achiziţionate (BT Asigurări şi Asiban), anul 2011 a fost unul record din punct de vedere al fuziunilor pe piaţa asigurărilor. Două dintre grupurile internaţionale de profil au decis să îşi consolideze poziţia în topul pieţei româneşti prin fuziune: Generali (prin fuziunea dintre Ardaf şi Generali Asigurări) şi Vienna Insurance Group (prin fuziunea dintre BCR Asigurări şi Omniasig). Miza acestor fuziuni? Economiile de scară, întărirea forţei de vânzări şi îmbunătăţirea gradului de acoperire teritorială precum şi consolidarea poziţiei financiare.

Previziuni şi tendinţe

2012 va fi încă un an dificil pentru asigurări în România şi nu numai. Reprezentanţii celor mai importanţi jucători din piaţă mizează pe stagnare ca şi scenariu de bază, respectiv creştere modestă (1 – 2%) ca scenariu optimist. Principala cauza a pesimismului din industria asigurărilor este criza economică prelungită, care a erodat veniturile şi puterea de cumpărare a populaţiei.

Asigurările obligatorii, în special RCA, vor continua să exercite o influenţă decisivă asupra evoluţiei de ansamblu a pieţei, în ciuda reducerii ponderii acestora în total piaţă, scădere generată pe de o parte de presiunile asupra tarifelor de primă şi, pe de altă parte, de reducerea gradului de cuprindere în asigurare. Asigurările auto vor continua să fie afectate de reducerea vitezei de reînnoire a parcului auto, în special a celui finanţat prin leasing (scădere determinată de ajungerea la scadenţă a contractelor de leasing încheiate până în 2008-2009 şi înlocuirea acestora într-o mai mică măsură cu contracte noi), dar şi de creşterea daunalităţii, mai ales prin creşterea numărului de cazuri de daune cu vătămări corporale şi solicitare de daune morale pe poliţele de răspundere civilă auto. Introducerea taxei pentru poluare poate constitui şi ea un factor de presiune asupra acestui segment, întrucât are ca potenţial efect înmulţirea cazurilor de fraudă. Asigurările de locuinţe au avut, şi se preconizează că vor continua să aibă, o dinamică pozitivă, determinată atât de asigurarea obligatorie a locuinţei, cât şi de creşterea gradului de conştientizare de către populaţie a nevoii de protecţie financiară în acest domeniu. Segmentul asigurărilor de viaţă manifestă ceva mai mult optimism, justificat de evoluţiile pozitive din anul 2011 (menţionate anterior), dar şi de oportunităţile deschise de reformarea sistemului de sănătate.

”Pentru întreaga piaţă de asigurări, anul 2012 se anunţă a fi un an al eforturilor de eficientizare a activităţii şi de consolidare a poziţiei financiare, precum şi de diversificare a portofoliilor şi creştere a calităţii subscrierii,” spune Anamaria Cora, partener, Departamentul de Audit Financiar – Ernst & Young România. Aceasta tendinţă nu este caracteristică numai pieţei româneşti, ci se înscrie într-o tendinţă europeană, după cum o arată “European Insurance Outlook 2012” cel mai recent studiu despre industria de asigurări publicat de Ernst & Young.

Comentarii

comentarii