Acasă Economic Pesta micilor rumegătoare – impact negativ de 30% asupra Agromalim 2024

Pesta micilor rumegătoare – impact negativ de 30% asupra Agromalim 2024

DISTRIBUIȚI

Pesta micilor rumegătoare declanșată recent în zona Timișului este cea mai gravă provocare, fiindcă agricultura din România și din Banat nu s-a mai confruntat niciodată cu așa fenomen devastator asupra sectorului zootehnic.

Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Arad, a mărturisit că într-un procent de 30% a avut impact asupra târgului Agromalin 2024.

În primul rând, vizitatorii veneau pentru a admira animalele. Copii doreau să știe cât mai multe despre animale, să le vadă, să le pipăie. Una este să le vezi la televizor și alta să le ai în fața, să pui mâna pe ele.

Șocul a fost că CCIA Arad a primit acel avertisment de la DSVSA cu o zi înainte de deschiderea Agromalim.

“Vă comunicăm interzicerea tuturor activităților ce presupun aglomerări de păsări și animale de interes economic și zootehnic, în contextul evoluției pestei porcine africane și a pestei micilor rumegătoare. Ca atare, la Agromalin, nu vor putea fi prezentate exponate de bovine, cabaline, ovine caprine, păsări, iepuri, porumbei”, arată decizia DSVSA Arad.

Seculici a mai spus că pierderea de 30% se referă la faptul că au fost investite fonduri în amenajarea acelor corturi cu standarde speciale, cu boxe și condiții pentru animale care au fost închiriate.

Se adaugă munca angajaților. Aproape o lună a durat pentru amenajarea standurilor. A fost făcute recorduri de apă, de curent, de instalații electrice, ventilație.

“Dar pe toate le- am făcut inutil. Lipsa zootehniei la târgul Agromalin a avut impact major”, a concluzionat Seculici.

Agromalim este o “moștenire” cu greutate, fiindcă a fost dezvoltat și coordonat cu succes timp de 33 de ani de regretatul Cimi Enache, de la vârsta de 25 de ani.

“Cime Enache a fost un om care s-a implicat și care a realizat nu numai un târg de succes, ci un brand al Aradului. Agromalin este cunoscut în toată țara și chiar peste hotare”, a spus Seculici.

Totuși, evenimentul continuă să aibă  mare succes, fiindcă este organizat pe o domeniu economic  foarte puternic al economiei. “Este singurul târg cu profil care cuprinde toată paleta de activități din domeniul agriculturii”, este de părere Seculici. 

În afară de prezența companiilor la târg și ocazia de a cunoaște noi parteneri de afaceri, au loc conferințe științifice organizate de universitățile agricole din  București, Cluj și Timișoara și de stațiunile de cercetare agricolă din subordinea ASAS condusă de prof. Valeriu Tabără.

Care sunt marile provocări ale agriculturii și, implicit, ale Agromalim în 2024? Seculici este de părere că marea provocare a producătorilor agricoli o reprezintă seceta care începe să se repete an de an.

Companiile au înregistrat pierderi foarte mari din cauza secetei în acest an. De aceea nu au putut să mai fie prezente la târg, deși s-au înscris. Au fost chiar contracte încheiate, dar fiindcă au avut pierderi prea mari, nu și-au mai putut permite să participe la Agromalim.

Alte provocări sunt pandemiile, deșertificarea și schimbările climatice permanente care devin tot mai violente.  De aceea o parte din dezvoltatorii de utilaje agricole prezenți la târg au venit cu mașini adaptate problemelor cu care se confruntă fermierii, în ceea ce privește seceta.

Au mașini agricole adaptate pentru a pregăti solurile uscate care printr-o singură trecere ară, însămânțează și discuiește. Toate sunt pentru a reduce consumurile de motorină și de a proteja solul de tasare.

În 2024, au fost 300 de expozanți și aproximativ 2.500 vizitatori pe zi.

Comentarii

comentarii