Acasă Economic Peste 10.000 de vaci au dispărut din Arad, în 2022

Peste 10.000 de vaci au dispărut din Arad, în 2022

DISTRIBUIȚI

Criza furajelor provocată de seceta fără precedent din vara acestui an care a pârjolit toate pajiștile și a distrus porumbul pentru siloz a avut efecte dramatice asupra sectorului zootehnic, din județul Arad, în 2022.

Ioan Martin, directorul Direcției Agricole Arad, a spus că aici au contribuit și prețurile foarte mari la cereale, cauzate de războiul din Ucraina. Prin urmare,  numărul bovinelor este în scădere dramatică. În 2022, a ajuns la 40.000, după ce în 2021, existau peste 50.000 de vaci. Situația este tot mai grea în agricultură, iar fermierul trebuie să caute soluții să supravietuiască sau dispare. Criza COVID a fost agravată și continuată de războiul din Ucraina. Exemplu este chiar Martin. El și-a vândut toate cele 115 vaci de lapte.  Procesatorii nu au vrut să îi dea mai mult de 95 de bani pe litru, iar el nu a mai putut să reziste pe piață. În 16 ianuarie 2022, le-a vândut pe toate.

“Nici nu mă mai interesează să cresc animale. E o batjocură. În viață mea nu îmi mai trebuie bovine. Cauza este prețul de livrare a produsului principal: laptele. Să munceșți pentru procesator? Nu merge! Piața de desfacere nu e sigură. Azi îți dau 95 de bani, mâine spun că nu mai pot să îți mai dea atât. Domnu Martin, nu îți mai trimitem mașina că nu mai putem să îți dăm prețul acesta. Atunci ce fac cu laptele, îl arunc la gunoi, la canalizare?”, a povestit Martin. În plus, furajele sunt foarte scumpe. Totuși, acum el mai are o șansă de supraviețuire ca fermier. El deține mai multe ha pe care le cultivă cu lucernă.Totuși, în 2022, a fost dramatic și cu furajele, fiindcă seceta a uscat tot.

Ioan Martin atenționează că criza fertilizanților se adânceste în agricultura din Arad. “Eu nu am informații că scad, prețurile la îngrășăminte, cresc sau se înjumătățesc. Ceea ce știm este că situația actuală este dramatică, iar fermierii se luptă să supravietuiască. Rezultatele le vom culege, în 2023, la recoltare. Știm sigur că, dacă nu aplicăm tehnologie, nu facem recoltă. Eu personal nu am nicio măsură de cotracarare și nu știu cine ar putea avea. Vorbesc în dublă calitate, de fermier și de reprezentant al fermierilor. Un lucru e clar: nu îi dai ingrășământ plantei, nu mai obții ceea ce ți-ai propus sau treci pe ecologic, că acum e la modă”, a constatat Martin, care face și cultură mare.

În Arad, e numai un depozit de produse ecologice  la Pecica, dar ajunge. Pe el încă îl mai țin curelele, fiindcă a reușit să facă rost de îngrășăminte când prețurile nu erau așa de mari, dar la anul crede că achiziționarea  fertilizanților și a tratamentelor chimice va fi o misiune extrem de dificilă. Reducerea dozelor de îngrășăminte evident că va avea efecte asupra calității recoltelor, în 2023.  Toată lumea agricolă e disperată. Asta e clar, fiindcă nu există soluții salvatoare. Nu ai ce face. Te adaptezi sau pieri! Încerci să reziști. O soluție vehiculată în ultima perioada este utilizarea gunoiului de grajd, dar și aici sunt probleme mari. Nu prea există, fiindcă sectorul zootehnic e în cădere liberă, în județul Arad. Numărul animalelor a scăzut foarte mult mai ales în timpul pandemiei de COVID, iar acum s- a accentuat, în nouă criză provocată de războiul din Ucraina. “Unde e șeptelul de animale? S-a dus și se tot duce. Numărul animalelor a scăzut dramatic, dar și aici nu ai ce să faci. Așa lucrează criza”, este de părere directorul DAJ Arad.

În această debusolare tot mai accentuată, există și o veste foarte bună! Situația în vegetal este excelentă, iar campania agricolă evoluează bine. Precipitațiile abundente căzute în Arad au creat condiții foarte bune de dezvoltare pentru culturile de toamna: grâu, orz, rapiță sau ovăz. “Nu mai vorbesc de rapiță care evoluează extraordinar, încât mulți fermieri au folosit regulatori de creștere, pentru că plantele se dezvoltă prea mult și dacă sunt prea înalte apare riscul să înghețe în iarnă. Până acum sunt semne foarte bune în agricultura Aradului, dar sperăm ca precipitațiile să persiste în continuare, spre binele tuturor, pentru a compensa lipsa îngrășămintelor”, este de părere Ioan Martin.

 

Comentarii

comentarii