Acasă Actualitate Peste 1.000 de timişeni au rămas fără ajutoarele sociale

Peste 1.000 de timişeni au rămas fără ajutoarele sociale

DISTRIBUIȚI

Pentru că nu şi-au plătit impozitele

Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Timiş a încheiat centralizarea datelor de la primăriile din judeţ, cu privire la persoanele care primesc ajutoare sociale şi nu şi-au plătit impozitele pe anul 2011. Pe baza datelor raportate de primării, AJPS a suspendat plata ajutoarelor sociale către 1.076 de persoane, care îşi vor primi banii doar după ce vor achita sumele datorate statului.

630 de mame nu mai primesc bani pentru bebeluşi

Cei mai mulţi restanţieri sunt în rândul persoanelor care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului. Din cei 7.700 de beneficiari de indemnizaţii din judeţul Timiş, 630 nu şi-au plătit impozitele şi taxele. Majoritatea, 490, sunt în Timişoara. „Spre deosebire de alte ajutoare sociale, indemnizaţia de creştere a copilului este de cel puţin 600 de lei, la care se adaugă 200 de lei alocaţia copilului până la 2 ani. Nu cred că beneficiarii de indemnizaţie nu au avut bani să-şi plătească impozitele. O parte dintre ei chiar s-au hotărât să-şi plătească impozitele după suspendarea plăţilor şi au adus chitanţele ca să li se reia plata indemnizaţiilor”, a declarat Andrei Anca, directorul AJPS Timiş.

„Autorităţile locale ar trebui să se îngrijească de săraci”

Probleme există şi cu beneficiarii venitului minim garantat şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei. Din 1.600 de beneficiari ai venitului minim garantat din judeţul Timiş, 185 au restanţe la plata impozitelor şi au rămas temporar fără banii de la stat. În aceeaşi situaţie se află şi 261 dintre 2.622 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei. Deşi centralizarea datelor a fost făcută de AJPS, decizia suspendării celor două tipuri de ajutor social aparţine primăriilor. În privinţa acestora, directorul AJPS Timiş este de părere că autorităţile locale ar trebui să găsească o cale de compromis, fiind vorba de persoane cu venituri foarte mici. „Noi, împreună cu primăriile, am avut o campanie de informare. Mai departe, primăriile trebuie să se îngrijească de aceste persoane. Era de datoria lor să găsească o soluţie. Autorităţile locale pot să degreveze de la plata impozitelor prin hotărâre de consiliu local. Bani pentru plata ajutoarelor sociale avem”, a declarat Andrei Anca.

Comentarii

comentarii