Acasă Administraţie Peste 17 milioane de tone de DEEE-uri aruncate la gunoi. Unde pot...

Peste 17 milioane de tone de DEEE-uri aruncate la gunoi. Unde pot fi colectate în Timișoara?

537
DISTRIBUIȚI

Un studiu publicat recent arată că 17,4 milioane de tone de DEEE-uri – aparate electrice vechi, de mici dimensiuni – au fost aruncate de oameni la gunoi în 2019, în țara noastră. La nivel global, în 2019, s-a înregistrat o cifră record de DEEE-uri: 53,6 milioane de tone. Doar 17,4 % dintre deșeurile electrice și electronice din 2019 au fost colectate și reciclate.

Cum ne afectează dacă nu sunt reciclate!

Aparatele electrice de mici dimensiuni sunt cele care au produs, în anul 2019, cele mai multe deșeuri din cantitatea globală de deșeuri electrice și electronice (DEEE), conform studiului realizat de Global E-waste monitor, atingând cifra de 17,4 milioane de tone.

În această categorie se încadrează atât aparatele electrice mici, menite să ușureze munca în gospodării (prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat), cât și aparate de igienă și înfrumusețare (uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice).

“Acest tip de echipamente au în general cicluri de viață scurte, dar și puține opțiuni de reparare. Multe dintre ele ajung astfel la gunoi odată ce sunt înlocuite cu altele noi, afectând atât mediul, cât și sănătatea oamenilor”, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

De ce sunt un pericol?

“Aparatele electrice conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conțin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa. La nivel global, în 2019 s-a înregistrat o cifră record de deșeuri electrice și electronice. 53,6 milioane de tone. În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone și apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Cifrele sunt în continuă creștere

Raportul Global E-waste Monitor 2020 estimează că deșeurile electrice și electronice (DEEE) vor atinge cifra de 74 milioane tone metrice până în anul 2030, fapt ce arată că acest tip de deșeu are cel mai rapid flux de creștere.

Aceleași studii arată că doar un procent de 17,4% dintre deșeurile electrice și electronice (DEEE) din 2019 au fost colectate și reciclate. Ceea ce înseamnă că aurul, argintul, cuprul, platina și alte materiale recuperabile cu valoare mare (evaluate la 57 miliarde de dolari – o sumă mai mare decât Produsul Intern Brut al multor țări), au fost în mare parte aruncate sau arse, și mai puțin colectate pentru tratament și refolosire.

În Timișoara, Societatea de Salubrizare Retim are pregătite patru puncte de colectare ale DEEE-urilor și a altor deșeuri voluminoase.

Deșeuri vegetale: 3 mc/persoană /lună
Deșeuri voluminoase de uz casnic: 5 mc/ persoană/lună
Deșeuri rezultate din construcții și demolări: 1 mc/persoană/lună

Adresele și orarele obișnuite punctelor de colectare :

Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Calea Moșniței, nr. 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Str. A Imbroane, nr. 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )

Câteva reguli de funcționare ale acestor centre sunt:

Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarbă trebuie să fie depozitate în saci.

Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.

Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deșeurile din construcții care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conține deșeurilor menționate anterior nu vor fi primiți de centre.

Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităților maxime lunare permise.

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

 

 

Comentarii

comentarii