Acasă Sănătate Peste 18.000 de bolnavi de cancer în Timiş. Dr. Dorin Vancea: „Schimbarea...

Peste 18.000 de bolnavi de cancer în Timiş. Dr. Dorin Vancea: „Schimbarea Legii antifumat ar fi o mare greşeală!”

DISTRIBUIȚI

dr. dorin vancea bDr. Dorin Vancea, şeful Clinicii de Pneumologie din cadrul Spitalului, atrage atenţia că încercarea unor parlamentari de a schimba Legea nr. 15 din 2016, antifumat, la presiunea unor cercuri de interese ar fi o mare greşeală, dat fiind faptul că fumatul pasiv este la fel de periculos pentru sănătatea omului, ca şi fumatul activ.
„Fumatul pasiv este la fel de grav şi agresiv ca şi fumatul activ. Ar fi o mare eroare dacă s-ar accepta schimbarea legii antifumat. Sunt nişte grupuri de interese extraordinare ale firmele de tutun. Cel mai grav e că mortalitatea la femei din cauza cancerului bronhopulmonar este într-o creştere permanentă şi în Europa şi la noi în ţară. Trebuie să înţelegem că efectul stopării fumatului nu se resimte imediat. Impactul este pe termen lung. Efectele pozitive se vor simţi pentru 20-30 de ani”, a explicat dr. Vancea.
La nivelul județului Timiș, în 2015 au fost înregistrate 2.306 de cazuri noi de cancer. La finalul primului semestru din 2016, fuseseră diagnosticate 917 de noi cazuri de cancer, cu aproximativ 25% mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, numărul pacienților oncologici, aflați în evidența specialiștilor, în Timiș, era de 18.284, în 2016

51.288 de români și-au pierdut viața din cauza afecțiunilor oncologice, în 2015, tumorile maligne din sfera bronhopulmonară, alături de cancerul de sân fiind primele două cauze de decese asociate cancerului. Peste 50% (26.618) dintre aceste decese au avut loc în rândul persoanelor din segmentul de vârstă 30-69 de ani. Totodată, alte 61.703 de cazuri noi de cancer au fost înregistrate de către medicii oncologi din România, în 2015.

Scopul principal al interzicerii fumatului în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice închise este protejarea sănătății angajaților și a cetățenilor care se află în spațiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun.
Iată locurile unde se poate fuma, conform Legii nr. 15 din 2016: spațiile publice în aer liber sau de la locul de muncă: fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise; spaţiile delimitate de parapet, ori paravane de delimitare, gărdulețe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal; spaţii care au închideri laterale sau acoperiș retractabil ce formează temporar pereți, ori acoperiș, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă sau strânsă astfel încât peretele, ori acoperișul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioșcurile când au jaluzelele, ușile pliabile, elementele demontabile pliate sau închise în totalitate astfel încât spațiul devine deschis.
Se poate fuma pe peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete; parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii; locuință, inclusiv orice spațiu închis în care nu se desfășoară activitate economică (nu este loc de muncă); alte spații unde se desfășoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfășoară activitate economică).
Deoarece Legea nr. 15/2016 stabilește că încălcarea interdicției de a fuma este o abatere disciplinară gravă, angajatorii vor putea să recurgă la sancțiuni precum desfacerea contractului individual de muncă sau chiar plata unor despăgubiri care să acopere prejudiciul cauzat prin încălcarea regulilor privind fumatul (de exemplu în situația în care nerespectarea interdicției fumatului a cauzat prejudicii angajatorului – de imagine ori materiale). Pentru o bună implementare a legii, se recomandă ca administratorii de spații publice închise și locuri de muncă să afișeze lângă indicatorul cu „Fumatul interzis” numărul de telefon al celei mai apropiate unități de poliție locală sau structuri de poliție în localitățile în care unde nu există poliție locală.
Să ne amintim articolul nr. 34 din Constiuţia României: (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Comentarii

comentarii