Acasă Economic Peste 20.000 de ha afectate de secetă în Timiș. Ce trebuie să...

Peste 20.000 de ha afectate de secetă în Timiș. Ce trebuie să facă fermierul să primească despăgubire?

DISTRIBUIȚI

Fermierii au depus solicitări de constatare a calamităților de secetă pentru mai mult de 20.000 de ha, până în vineri 22 mai, la Direcția Agricolă Județeană Timiș.

Deși în câmpia de vest lipsa ploilor nu este așa dramatică așa cum este în restul țării sau în județul Arad, totuși seceta a lovit din plin culturile și le-a afectat.

De aceea există o echipă formată dintr-un reprezentant de la APIA, unul de la DAJ și unul de la primăria din localitate, iar la solicitarea fermierilor merge pe teren pentru a constata gradul calamităților.

Prof. univ dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș, a explicat:

”Fermierii trebuie să facă o sesizare la primăria din localitate, iar primăria trimite o notificare la DAJ la Timișoara.

Noi ne sesizăm și mergem la om și discutăm cu el despre nivelul calamităților. Numai așa agricultorii pot primi eventuale despăgubiri. Noi nu putem garanta că guvernul le va și da.

Comisia face constatarea, se încheie un proces verbal, îl trimit la DAJ, unde se centralizează, apoi noi îl trimitem la Prefectura Timiș și la Ministerul Agriculturii.

Ca să primească despăgubire, cultura trebuie să fie calamitată de la 30% în sus. Erau solicitări de constatare de la fermieri pentru peste 20.000 de ha”.

În primele patru luni ale anului 2020 deficitul de apă era de 85%, dar în funcție de zonă.

”Producțiile la grâu și la rapiță anul acesta vor fi grav diminuate, chiar dacă va mai veni o ploaie în ceasul al doisprezecelea. Totuși, dacă ne raportăm la restul țării, situația nu este așa gravă în Timiș.

În 2020, vom avea recolte, dar față de media normală a zonei, pierderile vor fi cuprinse între 20 -50%”, a explicat fermierul Alin Mihalache, administratorul Agrimondo din Hodoni.

Pe anul agricol, începând cu septembrie 2019, deficitul este de 170 de litri, în zona Hodoni. Fenomenul secetei se vede și pe culturile prășitoare. A fost puțină apă la răsărire la floarea soarelui și la porumb.

Până la 15 iunie agricultorii pot face solicitări pentru verificări pe teren.

Comentarii

comentarii