Acasă Actualitate Peste 200 de angajați din învățământ protestează în faţa Prefecturii Timiş

Peste 200 de angajați din învățământ protestează în faţa Prefecturii Timiş

DISTRIBUIȚI

Peste 200 de cadre didactice participă, vineri, la o acţiune de protest în faţa Prefecturii Timiş unde îşi strigă nemulţumirile. Profesorii cer respect şi demisia premierului Nicolae Ciucă, precum şi o salarizare corespunzătoare. 

Profesorii care protestează în faţa Palatului Administrativ Timişoara, care găzduieşte Prefectura Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş, strigă ”Demisia Ciucă şi Bode”, ”Respect”, ”Salarizare corespunzătoare” sau ”Demnitate”.

De asemenea, poartă pancarte cu mesaje precum: ”Nu vă bateţi joc de educaţie şi de viitorul României!”, ”Vrem salarii decente”, ”Impozitaţi profiturile!”, ”Majoraţi salariile!”, ”Iohannis, România Needucată”, ”Nu 6% din PIB Educaţiei, mă-Ciuca învăţământului!”.

Protestul profesorilor de la Timişoara a îngreunat şi circulaţia spre centrul oraşului, cadrele didactice ocupând o bandă de circulaţie, în faţa Prefecturii Timiş.

Prof. Virgil Popescu, președintele Sindicatului Spiru Haret, a declarat:

“Am făcut acest miting tocmai ca să conștientizăm că politicienii au devenit o rușine a țării  fiindcă îi ignoră pe profesori. Suntem câteva sute de protestatari aici în fața prefecturii și cerem mărirea salariilor care sunt de mizerie în sistemul de învățământ.

Ceea ce s a întâmplat astăzi cu hotărârea de guvern este o mizerie pentru personalul nedidactic cu acel 8%. Asta înseamnă 100 RON.

Asta seamănă cu ceea ce a făcut Ceaușescu în decembrie 1989 – a dat 100 RON poporului nemulțumit.

 Este o rușine! Rușine! Rușine!

Am înțeles că domnul Ciucă va rămâne în continuare prim ministru până va rezolva problema grevei profesorilor. El a mai spus în decembrie 2022 că, până în 15 ianuarie 2023, va rezolva problema profesorilor din învățământ și va mări salariile.

15 ianuarie era data pe care a promis-o că va mări salariile profesorilor. Iată că suntem la sfârșitul lunii mai și nici pomeneală de salarii majorate.

Mai mult, a venit cu o ofertă pe care eu nu o agreez și nici ceilalți profesori. O ofertă mizerabilă: acele cartonașe pe care vrea să le ofere, acele prostii pe care vrea să le dea oamenilor: 1000 RON acum și 1500 de lei în octombrie.

Înseamnă un total de 2500 RON. Tot un fel de 100 RON cum promitea Nicolae Ceaușescu în 1989. Rușine! Rușine! Rușine guvernanți! Demisia..!

Parlamentarii pe care i-am ales noi au viață frumoasă, trăiesc foarte bine, dar spun că nu sunt bani să crească salariile profesorilor!

Nu este adevărat și nu credem asta. România este o țară bogată. Guvernanții atât știu să spună: nu sunt bani pentru profesori!

De aceea noi am ieșit în stradă și vom face grevă pe termen nelimitat. Cerem cu hotărâre: majorarea salariilor profesorilor și să fim tratați cu respect..! Cerem 6% din PIB pentru învățământ!

Guvernanțe nu se gândesc la oamenii în suferință. Cu ce vă plătiți energia electrică? Cu ce cumpărați mâncare la copii să puneți pâinea pe masă? Cu ce vă puteți îmbrăca din salariul de mizerie?

Așa nu se mai poate! Promitem guvernanților că greva va continua…!”, a fost mesajul sindicaliștilor, prin vocea prof. Virgil Popescu.

Cât vor sta în grevă? Sindicaliștii susțin că până nu se îndeplinesc cerințele profesorilor, nu se vor opri. Vor sta în grevă cât se va impune și va fi cazul. Nivelul salariilor care este total nemotivat este cea mai mare nemulțumire. Nu se poate trăi cu asemenea salarii.

Profesorul debutant are 2300 – 2500 lei salariu. Sindicaliștii susțin că  este inacceptabil. Nu este un salariu cu care să poți trăi în ziua de astăzi, mai ales după efortul extraordinar pe care profesorul îl depune în sala de curs.

 Toți angajații din sistemul de învățământ cer  ca să fie tratați cu respect – de la directorul de școală, până, la omul de serviciu. “Un profesor debutant ar trebui să aibă măcar 4000 RON pe lună”, este mesajul protestatarilor.

 Protestul se va încheia în jurul orei 14.00.

Comentarii

comentarii