Acasă Economic Peste 200 de milioane de lei și 426,09 km de trasee cicloturistice...

Peste 200 de milioane de lei și 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă. O parte vor fi în Banat

DISTRIBUIȚI

Joi 26 ianuarie 2023, MMAP și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei au semnat primele 7 contracte de finanțare prin Componenta C 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În valoare totală de 206.985.394,06 lei, acestea vizează realizarea a 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă administrate de ANAR, prin structurile sale teritoriale, respectiv Apele Române Banat, Apele Române Crișuri, Apele Române Jiu, Apele Române Mureș și Apele Române Olt.

”Prin această investiție România are șansa să devină, în scurt timp, un reper semnificativ pe harta europeană a cicloturismului. Deoarece acesta este unul dintre cele mai sustenabile moduri de a face turism, am decis să ne implicăm și să punem la dispoziție peste 420 km de diguri aflate în patrimoniul ANAR, pe coronamentele cărora se vor construi noile piste pentru biciclete. Obiectivul este acela de a asigura conectivitatea rețelei de peste 3.000 km de trasee cicloturistice pe care România le va construi cu finanțare din PNRR. Până acum au fost intabulate toate digurile care vor beneficia de investiții și ne aflăm în faza de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Licitațiile pentru lucrări vor fi lansate în a doua parte a anului” – a precizat ministrul Tánczos Barna.

Proiectele încurajează ecoturismul, prin utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ. Fără a afecta funcționalitatea și accesul la lucrările hidrotehnice, pistele de biciclete nou create vor oferi turiștilor și celor pasionați de ciclism posibilitatea să ajungă în zone turistice greu accesibile.

Pistele vor fi executate astfel încât să poată asigura în continuare accesul atunci când se impun alte tipuri de lucrări (inclusiv de intervenție în caz de debite mari), necesare întreținerii și utilizării digurilor.

Autoritățile au în vedere și dezvoltarea unei platforme naționale, numită eVelo, și a unei aplicații digitale pentru telefoane inteligente, prin care vor fi oferite celor interesați informații tematice despre cicloturism. Amplasarea rutelor va fi prioritară de-a lungul principalelor rute turistice. Mai mult de 3.000 de kilometri de noi piste de biciclete urmează să apară în țara noastră, bugetul alocat acestei acțiuni prin PNRR fiind de aproximativ 250 de milioane de euro.

 

Comentarii

comentarii