Acasă Actualitate Peste 50 de proiecte culturale primesc fonduri nerambursabile de la Primăria Timișoara,...

Peste 50 de proiecte culturale primesc fonduri nerambursabile de la Primăria Timișoara, în prima etapă după preluarea TM2021. Finanțări între 2.800 și 185.000 de lei, după rezultatele inițiale

DISTRIBUIȚI
joi pompierii la primarieee DSCF8010

Primăria Municipiului Timișoara a finalizat concursul de proiecte culturale care primesc finanțare nerambursabilă din bugetul local, primul pas după trecerea proiectului Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii la municipalitate. După cum anunța de la început primarul Nicolae Robu, în primă fază vor fi acordate aceste finanțări nerambursabile, prin Casa de Cultură, pentru ca mai apoi să fie înființat Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene, lucru care s-a și întâmplat, la final de iulie.

În cazul finanțărilor nerambursabile, proiectele au fost depuse până în 3 august, iar, inițial, jurizarea trebuia să se finalizeze pe 14 august. Ulterior, reprezentanții primăriei au transmis că, din cauza numărului mare de proiecte înscrise, rezultatele finale vor fi făcute publice pe 24 august. Totuși, de abia miercuri, 26 august, au fost publicate punctajele obținute pentru fiecare proiect înscris, și acestea fiind doar cele inițiale, contestațiile fiind acceptate până vineri, la ora 12.00. Acestea vor putea fi depuse la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Astfel, rezultatele inițiale arată că dintre cele 74 de proiecte înscrise, 51 vor primi finanțare nerambursabilă, celelalte 23 fiind respinse fie din cauza punctajului prea mic, fie din cauza unor neconcordanțe în alcătuirea bugetului, două ale Universității de Vest fiind chiar retrase. Reamintim, finanțările nerambursabile ar fi fost acordate oricum, dar odată cu trecerea TM2021 la primărie, principalul criteriu de departajare a fost respectarea propunerilor din dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Cea mai mică sumă cerută pentru finanțare a fost de 3.000 de lei, pentru „Pantheon Brâncuși”, care a fost însă respinsă pentru punctaj insuficient, astfel că cel mai „ieftin” proiect eligibil a fost unul evaluat la 6.300 de lei pentru „editarea și tipărirea revistei Coloana Infinitului”, înscris tot de Asociația Culturală Constantin Brâncuși. Aceasta va primi, totuși, doar 2.840 de lei din suma cerută.

La cealaltă extremă, cel mai scump proiect este al Asociației Județene pentru Tineret Timiș, denumit „Analogic”. Evaluat la 265.350 de lei, acesta va primi de la primărie 184.560 de lei. Alte sume mari date drept finanțare includ 159.130 de lei pentru „Kunsthalle Bega, sezon expozițional toamnă 2020” al Fundației Kalina, 149.940 de lei pentru „Rod Festival – Zilele Recoltei Cinematografice al Asociației Documentator, 147.000 de lei pentru „Festival Urban” al Asociației Festivaluri pentru Tineri sau 142.100 de lei pentru „TIFTimișoara International Festival of Theatre”. Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor a avut înscris proiectul „Urban Art Installations”, evaluat la 257.450 de lei, dar care nu va primi niciun leu de la primărie, pentru că nu a obținut un punctaj suficient.

Lista cu asociațiile care au depus proiecte, numele acestora, punctajele obținute, bugetul estimat și sumele alocate – dacă e cazul –, după prima evaluare se regăsește pe site-ul Primăriei Timișoara, aici.

Comentarii

comentarii