Acasă Eveniment Peste o mie de studenţi au blocat circulaţia şi au scandat împotriva...

Peste o mie de studenţi au blocat circulaţia şi au scandat împotriva guvernanţilor, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

proteststudentiPeste o mine de studenţi au ieşit în stradă miercuri, la Timişoara, într-un miting extrem de gălăgios. Studenţii au blocat circulaţia în zona centrală a oraşului, dar şi în faţa Palatului Administrativ. Protestatarii cer, în primul rând, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

După un miting de câţiva kilometri pe străzile oraşului, studenţii şi-au încheiat protestul în faţa Prefecturii Timiş. Aci au lipit pe un geam al instituţiei o proclamaţie cu cererile lor.

„Vrem o ţară pentru toţi, nu Guvern de mafioţi!”

Cei peste o mie de studenţi de la Universitatea de Vest şi Politehnică au blocat circulaţia în zona centrală a oraşului şi s-au aşezat efectiv pe jos în Piaţa Victoriei. Înarmaţi cu pancarte, fluiere şi pet-uri de plastic, studenţii timişoreni au făcut o gălăgie infernală pe traseul Complexul Studenţesc – Universitatea de Vest – Universitatea Politehnica – Piaţa Victoriei. Protestatarii au scandat pe tot parcursul traseului lozinci de genul: „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”, „Vrem o ţară pentru toţi, nu Guvern de mafioţi!” sau „Educaţia salvează naţia!”. Ajunşi în faţa Prefecturii Timiş, studenţii au scandat minute în şir “Hoţii, hoţii!”, dar au cântat şi imnul României. Proclamaţia cu nemulţumirile studenţilor timişoreni a fost lipită pe un geam al Palatului Administrativ. „Vrem să arătăm tuturor că studenţii reprezintă o forţă. Suntem aici pentru că vrem să schimbăm ceva. Cerem Guvernului o finanţare responsabilă a învăţământului românesc”, a spus Vlad Cherecheş, liderul Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest.

Proteste studenţeşti în toată ţara

Acţiuni de protest similare au avut loc, miercuri, în cele mai importante centre universitare din ţară. Principala cerere a studenţilor este alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. În acest moment, educaţia are alocat doar 3,2% din PIB. Studenţii sunt revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie. Printre nemulţumirile lor se numără faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Studenţii vor şi burse mai mari, creşterea subvenţiei la cămin şi cantină şi investiţii în centrele de consiliere şi orientare în carieră.

Comentarii

comentarii