Acasă Cultura Petre Chira și George Lână înțeapă „papagalii din politichia românească” în „Cuib...

Petre Chira și George Lână înțeapă „papagalii din politichia românească” în „Cuib de viespi”

621
DISTRIBUIȚI

Petre Chira și George Lână au lansat joi, 19 septembrie 2019, la Timișoara, volumul „Cuib de viespi”. Aceasta înglobează, în cele 120 de pagini ale sale, epigrame care fac referire, în mod special, la personalitățile și evenimentele politice ale ultimilor ani.

Evenimentul de lansare, desfășurat la Carol Caffe, a adunat cititorii celor doi și alți scriitori locali. Unul dintre aceștia a fost lect. univ. dr.Lucian Vasile Szabo, care și a luat cuvântul pentru a realiza o scurtă prezentare a celor doi autori.

Profesorul universitar a lăudat lucrarea prietenilor săi, precizând că poezia umoristică necesită un efort uriaș pentru a putea transmite în destul de puține cuvinte un mesaj cu înțeles, care mai trebuie să fie și amuzant.

„Uneori trădezi rima pentru poantă, altă dată trădezi poanta pentru rimă” au fost cuvintele prin care Lucian Vasile Szabo a vrut să arate cu ce au avut de-a face cei doi autori când au redactat volumul. A fost lăudat și felul cum aceștia au reușit să-și completeze unul altuia epigramele, formând un dialog poetic, din care se naște și un fir narativ.

George Lână a vorbit, mai apoi, de ideea din spatele lansării volumului. În vara aceasta, în care a și împlinit 81 de ani, Petre Chira a fost luat prin surprindere de o viroză. Pierzând în jur de zece kilograme, acesta credea că i se va trage sfârșitul, bazându-se pe faptul că „nu a mai fost biciag de la optspreșe ani”.

La insistențele prietenul său, „maestrul Chira” a început să renască prin scris. Astfel, cei doi au reușit să închege câteva epigrame, pe care George Lână le încadrează în a treia etapă de redactare a cărții, în care comentează situația politică a României din ultimii doi ani. Prima parte este definită de textele scrise în „Dialog cu cetățenii”, ziarul Girocului și Chișodei, iar cea de-a doua este compusă din catrenele scrise înaintea Referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, dar nepublicate la acel moment.

Epigramele scrise de cei doi, în tandem, sunt sub formă de dueluri, în care cei doi se „șifonează” reciproc sau „troznesc papagalii din politichia românească”, după cum afirmă în introducere George Lână. Chiar titlul volumului reflectă scopul celor doi, de a înțepa prin conținutul și mesajele epigramelor scrise. Ideea reiese foarte bine din primele catrene, scrise pe pagina de gardă:

”Viespile au, totuși, rost,

Cititorul nostru să priceapă

Că-s albine de neam prost.

Nu fac miere, dar înțeapă.

P. Chira

Desigur, nu lovim la coaste,

Nu facem miere! Ăsta-i fixul!

Nici nu suntem neamuri proaste.

Înțepăm! Însă cu pixul!

G. Lână”

Comentarii

comentarii