Acasă Actualitate Petrică Moise, unul dintre cei mai renumiţi cântăreţi de muzică populară din...

Petrică Moise, unul dintre cei mai renumiţi cântăreţi de muzică populară din Banat, are bust la Chișoda

DISTRIBUIȚI

Îndrăgitul interpret de muzică populară bănățeană Petrică Moise, decedat în 2 octombrie 2021, la vârsta de 74 de ani, nu a fost dat uitării în localitatea natală. Duminică, 1 octombrie, la Casa Națională din Chișoda, satul regretatului artist, a avut loc dezvelirea bustului realizat de artistul timișorean Aurelian Scorobete. “Sunt profund recunoscător că mi s-a oferit oportunitatea de a realiza această lucrare și de a contribui în acest fel la păstrarea memoriei valorilor bănățene”, a spus Aurelian Scorobete.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Giroc împreună cu Mihaela Moise.

Dezvelirea bustului a fost urmată de o slujbă de sfințire cu un sobor de preoți, evocarea artistului Petrică Moise de către autoritățile locale, interpreți, instrumentiști, între care Virtuozii Banatului, Corala Contrast, Pera Todorovici și formația de tamburași, Mariana Varga, Adi Bihoi, Cornelia Lupulescu.

Petrică Moise s-a născut în 19 iunie 1947 la Chişoda, judeţul Timiş, într-o familie de paori bănăţeni, fiind unicul fiu a lui Aurel şi Persida Moise. Fiind elev la şcoala generală din Chişoda este descoperit de profesoara de muzică Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună şi îndrumat spre Liceul de muzică şi arte plastice din Timişoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuţie.

După absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzică Gh. Dima din Cluj şi component al ansamblului Mărţişorul al Casei studenţilor din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaş.

Din 1976, Petrică Moise îşi începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timişului al Casei studenţilor şi la Ansamblul Timişul al Casei de cultură a municipiului Timişoara. După absolvirea facultăţii de muzică rămâne artist liber profesionist.

Celebrul său cântec „Iorgovan frumoasă floare” a devenit un imn al bănăţenilor.

”Petrică Moise un nume sonor care, azi, 1 octombrie, mi-a umplut și mai tare inima de recunoștință și respect. Nu a fost o zi ca oricare alta, ci una cu totul și cu totul specială având în vedere că, alături de strănepotul său Patrick și grație mărinimiei lui Aurelian Scorobete, fiu al satului, am dezvelit bustul marelui rapsod și compozitor bănățean, Petrică Moise, în fața Casei Naționale din Chișoda.

Evident, Petrică Moise nu mai are nevoie de nici o prezentare. În primul rând, este de-al nostru, chișozean get-beget. Un om care, de-a lungul vieții sale a umplut cu bucurie inimile și sufletele oamenilor cu talentul său, muzica și vocea sa inconfundabilă. Și, nu în ultimul rând, chiar dacă a plecat prea devreme dintre noi, înainte de toate, Petrică Moise a fost un mare OM, un iubitor de tradiție si cultură, mereu mânat de un patriotism local desăvârșit!

Genul de persoană care se naște la sute de ani!

Așa că e de înțeles de ce, pe parcursul evenimentului și requiem-ului de azi am fost încercat de un amalgam de sentimente de melancolie. Nu pot să închei, fără să mulțumesc, doamnei Daniela Băcilă, cea care ne-a introdus în atmosfera momentului la Casa Națională din Chișoda. Totodată, gândurile mele de gratitudine se îndreaptă și către foștii prieteni și colegi artiști ai celui care a fost marele Petrică Moise: Mariana Varga, Cornelia Lupulescu, Adi Bihoi, Pera Todorovici cu Tamburasii, Corala Contrast, Formația Virtuozii Banatului și nu în ultimul rând  către fiica și nepoata marelui artist,  Mihaela și Iasmina.

O zi cu mare încărcătură emoțională și amintiri frumoase, în onoarea marelui Petrică Moise care, azi, cântă cu îngerii! Dumnezeul să-l odihnească!”, spune Dan Vîrtosu, viceprimarul comunei Giroc.

Comentarii

comentarii