Acasă Economic Piaţa de birouri din principalele oraşe din România, în 2011

Piaţa de birouri din principalele oraşe din România, în 2011

DISTRIBUIȚI

Piaţa de birouri din principalele oraşe din tară are un potenţial atractiv pentru investitori, arată Raportul despre piaţa de birouri din principalele şase oraşe din România în 2011, raport publicat de CBRE. Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Sibiu, sunt, alături de Bucureşti, oraşele care prezintă interes pentru companiile aflate în proces de extindere sau relocare.

 „România este una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est din perspectiva pieţei de birouri, iar capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care caută să se extindă sau să-şi relocheze activităţile în ţara noastră. Alături de Bucureşti, principalele oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov sau Sibiu – devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini datorită forţei de muncă la un nivel înalt competitiv pe care o oferă şi dezvoltării infrastructurii în următorii ani”, a declarat Răzvan Iorgu, director general CBRE România.

Raportul despre piaţa de birouri în principalele şase oraşe din România publicat de CBRE prezintă cele mai relevante informaţii de ordin economic şi social, precum şi date concrete despre piaţa de birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Sibiu, necesare oricărui investitori străin, într-o analiză comprehensivă realizată de Mihaela Gălătanu, Research Analyst Office Agency CBRE România.
Astfel, la o populaţie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rată a şomajului de circa 2% şi un salariu brut mediu de aproximativ 700 de euro pe lună în 2011, capitala României avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2.1 milioane mp, o rată de neocupare de 14,14% şi o chirie prime de 19,5 euro/mp/lună. Din punct de vedere economic, Bucureştiul este cel mai prosper oraş din ţară şi unul dintre principalele centre industriale şi de transport din Europa de Est. 
Cluj-Napoca, al doilea oraş ca mărime după Bucureşti, cu o populaţie de 307.136 locuitori, avea în 2011 o rată a şomajului de 3,5% şi un salariu brut mediu de 400 de euro pe lună, precum şi un stoc de birouri moderne de 120.000 mp, o rată de neocupare de 10% şi o chirie prime de 12-15 euro/mp/lună. Avantajele capitalei Transilvaniei sunt forţa de muncă educată, cu diverse abilităţi profesionale şi cunoaşterea de limbi străine. Cluj-Napoca a devenit destinaţia preferată a producătorilor şi a companiilor din IT&C. În plus, are o infrastructură de transport bine dezvoltată datorită proximităţii şi accesibilităţii fată de Europa de Vest, printr-un aeroport internaţional şi o bună reţea feroviară şi de drumuri. 
Iaşi, principalul oraş ca mărime din nord-estul României, cu o populaţie de 304.043 de locuitori, o rată a şomajului de 6% şi un salariu brut mediu de 350 de euro pe lună, avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi de 70.000 mp, o rată de neocupare de 20% şi o chirie prime de 10-20 euro/mp/lună. Oraşul este al treilea centru universitar din tară, după Bucureşti şi Cluj-Napoca, având peste 70.000 de studenţi anual. Iaşiul beneficiază de o forţă de muncă educată, infrastructură de telecomunicaţii avansată, absolvenţi bine pregătiţi în domeniul IT şi prezintă cheltuieli scăzute de întreţinere. Oraşul este atractiv pentru companiile active în IT&C, producţie şi domeniul farmaceutic. 
Timişoara, localizată în vestul României şi cu o populaţie de 306.854 locuitori, are cea mai bună infrastructură de transport feroviar şi rutier din România, fiind conectată cu cele mai mari oraşe din tară, precum şi cu cinci capitale europene pe o rază de 600 de kilometri (Belgrad, Bucureşti, Budapesta, Viena şi Zagreb). În plus, în Timişoara se află şi cel de-al treilea cel mai aglomerat aeroport internaţional din România. Oraşul este atractiv atât pentru producătorii, cât şi pentru furnizorii de servicii din industrii precum cea auto, telecomunicaţii şi IT. La final de 2011, Timişoara avea o rată a şomajului de 1,9%, un salariu brut mediu de 400 de euro pe lună, un stoc de birouri noi de 80.000 mp, o rată de neocupare de 15% şi o chirie prime de 12-15 euro/mp/lună. 
Al şaptelea mare oraş din România, cu o populaţie de 276.354 locuitori, Braşovul are o situare strategică, aflându-se în centrul tării şi, totodată, la doar 170 kilometri de capitală. În plus, existând planuri concrete de dezvoltare a infrastructurii de transport, precum construirea unui aeroport internaţional, dar şi a unei autostrăzi care să-l lege de vestul ţării, Braşovul a devenit atractiv pentru investitorii străini din domeniile auto, maşini şi echipamente de producţie, materiale de construcţii, farmaceutic, producători de bere şi de mobilă. Oraşul avea o rată de şomaj de 4,5%, un salariu brut mediu de 350 de euro pe lună, un stoc de birouri moderne de 50.000 mp, o rată de neocupare de 15% şi o chirie prime de aproximativ 10-13 euro/mp/lună la finalul anului trecut. 
Catalogat de prestigioasă revistă Forbes ca fiind „a opta cea mai idilică locaţie din Europa” şi desemnat Capitala Europeană a Culturii în 2008, Sibiul este un punct de atracţie pentru companiile active în industriile auto, producătoare, de textile şi IT&C. Având o puternică minoritate germană, Sibiul deţine un aeroport internaţional, localizat la doar 5 kilometri de centrul oraşului, cu zboruri directe către Munchen, Stuttgart şi Viena. Oraşul avea, la sfârşitul anului 2011, o rată a şomajului de 3,86%, un salariu brut mediu de 480 de euro pe lună, un stoc de birouri noi de 50.000 mp, o rată de neocupare de 15% şi o chirie prime de circa 9-11 euro/mp/lună. 
La nivel global, România este o tară atractivă pentru investitorii străini din perspectiva stabilităţii politice pe care o conferă statutul ei de membră a Uniunii Europene, dar şi datorită taxei unice de impozitare de 16% care este una dintre cele mai scăzute din UE. România prezintă, de asemenea, între cele mai scăzute medii salariale din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. În plus, România este a două tară din lume, după Coreea de Sud, în ceea ce priveşte viteza medie a conexiunii la internet de 1,909 KB/s şi se situează pe locul 6 la nivel global şi locul 2 în Europa din punctul de vedere al numărului şi pregătirii profesionale a specialiştilor IT. Totodată, românii sunt consideraţi „cei mai buni vorbitori de limbi străine din Europa”, potrivit Asociaţiei Traducătorilor din Europa de Est. Nu în ultimul rând România este plasată pe locul 7 în Europa în ceea ce priveşte numărul de studenţi, cu 56,1 studenţi la 1.000 de locuitori, potrivit datelor Eurostat pe 2009.

Comentarii

comentarii