Acasă Economic Piaţa imobiliară industrială s-a dublat în 2011

Piaţa imobiliară industrială s-a dublat în 2011

DISTRIBUIȚI

Compania globală de consultanţă imobiliară, Cushman & Wakefield a publicat date şi cifre referitoare la evoluţia pieţei imobiliare industriale din România în anul ce a trecut, precum şi previziuni pentru anul 2012. De asemenea, Cushman & Wakefield a anunţat că deţine o cotă de piaţă de 15% in 2011, din segmentul de piaţă industrială, ceea ce reprezintă 25.000 de metri pătraţi închiriaţi din totalul tranzacţionat, respectiv, 150.000 de metri pătraţi.

 Conform companiei Cushman & Wakefield, piaţa imobiliară industrială în România a crescut cu aproximativ 100% în 2011, dacă ne referim la suprafaţa totală tranzacţionată în 2010 comparativ cu 2011. “La sfârşitul trimestrului 4 din 2011 puteam vorbi de o suprafaţă tranzacţionată de aproximativ 150.000 mp faţă de 75.000 mp la sfârşitul trimestrului 4 al 2010“, explică Gabriel Sfetcu, directorul Departamentului Industrial, Cushman & Wakefield România. “De asemenea, în 2011 am avut mai multe cereri din domeniul producţiei, dar nu au fost de neglijat nici cele venite din partea unor operatori logistici nou intraţi pe piaţă în urma fuzionării sau în urma scindării altor operatori deja existenţi în piaţă.”

Referindu-se la preţul pe metru pătrat la închirieri în domeniul industrial, expertul Cushman & Wakefield concluzionează ca acesta s-a menţinut la o medie de 3,8 euro (fără TVA) pe metru pătrat la suprafeţe cuprinse între 4.000 şi 5.000 de metri pătraţi şi contracte pe o durată de minimum 5 ani. În ceea ce priveşte anul 2012 şi atragerea de noi investiţii, Gabriel Sfetcu este de părere că Romania este în avantaj faţă de celelalte ţări din regiune datorită forţei de muncă specializate, a posibilităţii de accesare a fondurilor nerambursabile provenite de la Uniunea Europeana dar şi datorită existenţei unor spaţii industriale de calitate. La aceste avantaje se adaugă, spun experţii Cushman & Wakefield, maleabilitatea proprietarilor care sunt dispuşi să ofere diverse stimulente potenţialilor chiriaşi pornind de la gratuităţi până la suportarea costurilor de noi investiţii,în cazul acomodării unui chiriaş din segmentul producţie. “Estimăm că în anul 2012 vor avea loc schimbări interesante în ceea ce priveşte profilul ocupanţilor”, spune Gabriel Sfetcu. “Până acum ne bazam mai mult pe necesarul de spaţii de logistică generat de sectorul de retail, fie el food sau non-food. Anul 2012 va continua tendinţa începută în 2011: vom vedea relocări ale unor producători importanţi care nu vor externaliza către fabricile din România doar asamblarea, ci vor face apel la forţa de muncă specializată în vederea externalizării diviziilor de cercetare şi dezvoltare. Considerăm că în 2012 preţul chiriilor pe mp va rămâne relativ constant faţă de nivelul atins în Q4 2011. România poate profita de situaţia economică dificilă din vestul şi centrul Europei prin încurajarea companiilor din segmentul producţie astfel încât acestea să deschidă unităţi de cercetare şi producţie. Costurile de operare ale acestor noi unităţi de producţie vor fi mai mici în comparaţie cu cele din locaţiile din ţările de origine. Reducerea de costuri este determinată de costurile reduse ale forţei de muncă şi de facilităţile fiscale care pot fi obţinute de la guvernul României”, încheie directorul Departamentului Industrial, Cushman & Wakefield. În măsura în care vom reuşi să atragem companii din segmentul celor menţionate mai sus, estimăm ca în 2012 nivelul tranzacţiilor pe segmentul industrial va înregistra o creştere de aproximativ 20% comparativ cu anul 2011.

Comentarii

comentarii