Acasă Actualitate Piața de investiții în dezvoltarea durabilă va experimenta o creștere de 20%...

Piața de investiții în dezvoltarea durabilă va experimenta o creștere de 20% în 2023

DISTRIBUIȚI
( Sursa imagine: https://unsplash.com/photos/x8ZStukS2PM )

După cum probabil bine știi, dezvoltarea durabilă este un subiect important în ziua de astăzi. Acest tip de dezvoltare are scopul de a crea un impact cât se poate de pozitiv asupra mediului și societății în care trăim. Este, pe scurt, dezvoltarea sustenabilă care implică utilizarea limitată a combustibililor fosili și care dăunează mediului înconjurător, planetei.

Dezvoltarea durabilă a devenit astfel o necesitate în rândul cât mai multor companii. Până și Google, un consumator principal de energie, susține că va utiliza doar energie fără carbon până în anul 2023. România nu este mai prejos, aceasta urmând să atingă o creștere de 20% în acest an la capitolul dezvoltare durabilă.

Ce sunt investițiile durabile?

Evident, ca și investitor sau persoană interesată de acest aspect, trebuie să te întrebi mai întâi ce sunt investițiile durabile, etice. Anume, cum poate un investitor să fie mai prietenos cu mediul înconjurător?

Desigur, o investiție durabilă reprezintă investiția într-o companie, afacere sau corporație care este într-adevăr sustenabilă și promovează constant acest lucru. Contrar așteptărilor, nu este ușor numai să pretinzi că ești sustenabil.

Poate fi observat destul de ușor, la nivelul companiilor cu renume, care este modalitatea corespunzătoare de a arăta că ești într-adevăr sustenabil. Acest lucru este realizat în mod deschis, prin intermediul a cât mai multor dovezi – comunicate de presă, studii științifice, studii individuale realizate de către entități terțe pentru a demonstra sustenabilitatea și așa mai departe.

Care este motivul creșterii interesului în investițiile durabile?

Acum câțiva ani, investițiile în dezvoltarea durabilă erau deseori considerate o glumă. Acest lucru se întâmpla din mai multe motive:

  • Problemele de mediu și de natură socială nu erau considerate îndeajuns de importante pentru a fi luate în calcul și adresate de către corporații și companii. Efectele asupra mediului și asupra societății pe care le poate avea o corporație, de exemplu, nu erau luate în calcul.
  • Totodată, produsele și serviciile durabile/sustenabile nu erau atât de accesibile pe cât sunt astăzi. Mai exact, nu aveai șansa, ca și consumator, de a susține o afacere sau un producător sustenabil, din moment ce acesta avea dificultăți în aducerea produsului său pe piața din România.

Totuși, lucrurile s-au schimbat – atât la nivel european, cât și la nivel național. Desigur, schimbările de la nivel european dețin cea mai mare importanță, deoarece acestea produc schimbările la nivel național.

Cum va atinge România o creștere de 20% în anul 2023?

România se ghidează după așa-numita Agendă 2030. Aceasta este un plan de dezvoltare durabilă care conține un total de 17 scopuri de dezvoltare sustenabilă care se doresc a fi atinse până în anul 2030.

Această agendă este susținută printr-un summit organizat de Națiunile Unite și propune (și nu numai) tuturor statelor membre UE să adere prevederilor și scopurilor menționate în aceasta.

Guvernul Român a început din timp susținerea și aplicarea acestor concepte. După cum probabil știi, în ziua de astăzi există numeroase incentive de sustenabilitate oferite atât afacerilor, cât și investitorilor români.

Astfel, aceste două tipuri de entități se pot bucura de scutiri fiscale, printre altele, investițiile durabile devenind o componentă principală a portofoliului oricărui investitor. Prin urmare, investiția în dezvoltarea durabilă nu mai este o glumă sau un experiment – ci este o actualitate de care investitorii beneficiază din plin.

Concluzie

Contrar așteptărilor, România este un centru de dezvoltare sustenabilă. Cu ajutorul Uniunii Europene, țara devine din ce în ce mai conștientă în privința problemelor sociale și de mediu. Acest lucru este îmbunătățit și de prezența mai multor companii străine pe teritoriul României, companii care aduc cu sine investitori care preferă sustenabilitatea, printre altele.

Rezultatul este unul clar – durabilitatea va prima. Produsele și serviciile rezultate din aceasta vor deveni din ce în ce mai accesibile și mai inovative, iar investitorii nu vor omite niciodată o astfel de investiție în portofoliul lor.

Dată fiind creșterea de 20% care este așteptată în acest an, investițiile durabile for reprezenta mereu o invitație atrăgătoare pentru majoritatea investitorilor.

 

Comentarii

comentarii