Acasă Actualitate Piața Traian, licitată de prietenii lui Dominic Fritz

Piața Traian, licitată de prietenii lui Dominic Fritz

DISTRIBUIȚI
Rudolf Graef, consilier personal al primarului Dominic Fritz

Reabilitarea Pieței Traian din Timișoara, proiect început de administrația Robu și continuat de administrația Fritz, a intrat deja în impas. La sfârșitul lunii septembrie se lansase licitația pentru alegerea unui proiectant, iar pe 8 noiembrie 2021 a fost și termenul limită de depunere a ofertelor. Pe 27 ianuarie ar fi trebuit aleasă și o ofertă, însă procedura a intrat în impas ca urmare a depunerii unei contestații.

Concret, la licitația de 1,3 milioane de lei s-au înscris două asocieri. Prima este alcătuită din Fabrica de Proiecte SRL (lider), SC Cadro Landscape Studio SRL și SC Atelier Lile SRL. Cea de-a doua, din Planwerk Arhitectură și Urbanism (lider) și Prodeco Arhitectură și Inginerie SRL. Pe 1 februarie, însă, prima dintre asocieri a înregistrat o contestație, iar în acest moment dosarul este în analiză, așteptându-se transmiterea dosarului de achiziție.

A doua asociere, cea care se presupune că a câștigat licitația, este condusă de firma clujeană Planwerk Arhitectură și Urbanism, firma care de 11 ani, încă din vremea lui Ciuhandu, tot lucrează la noul Plan Urbanism General al Municipiului Timișoara. Asociată firmei clujene la acel contract de 1,9 milioane de lei este și Vitamin Arhitects, firmă înființată de Rudolf Graef, consilier personal al primarului Dominic Fritz.

Retras aparent din firma Vitamin Arhitects, anul trecut, Rudolf Graef a fost numit de Dominic Fritz ca ”expert cooptat”, în comisia de organizare a licitației pentru reabilitarea Pieței Traian.

Rudolf Graef a coordonat consultanța tehnică în cadrul proiectului româno-german GTZ pentru reabilitarea și revitalizarea cartierelor istorice din Timișoara. A fost implicat în elaborarea Masterplan Bega și a conceptului integrat de acțiuni pentru zona istorică Timișoara în baza cărora au fost, ulterior, realizate proiectele de pietonizare a zonei Cetate și pistele velo de pe malurile canalului Bega.

Cât despre reabilitarea Pieței Traian, conform calendarului cu care s-a lăudat actuala administrație, undeva până în octombrie 2022 ar fi trebuit să fie și gata proiectul de regenerare urbană, iar în noiembrie să fie făcute recepția și plata, pentru ca în decembrie să fie depusă cererea pentru finanțarea pe fonduri europene. Lucrările efective de reabilitare ar fi trebuit să se desfășoare între 2024 și 2028.

Ce este interesant este că la momentul lansării licitației, primarul Dominic Fritz se lăuda cu faptul că a pus un criteriu de punctare mai inedit, cu punctaj suplimentar pentru echipele care au arhitecți și peisagiști cu premii naționale sau internaționale. „Nu ne mai mulțumim cu «ieftin», pentru că lucrările ieftine  s-au dovedit, în timp, extrem de scumpe. Vrem alături de noi, profesioniști de excepție, care au demonstrat că orașele se schimbă prin calitatea lucrărilor”, spunea, printre altele, Fritz.

Comentarii

comentarii