Acasă Editorial Pieţele Timişoarei – un business prost…

Pieţele Timişoarei – un business prost…

DISTRIBUIȚI

Marius_CristescuOpinii:
Există momente de revoltă, generate de atitudini, poziţii sau întâmplări din jur, în care consider că poţi deveni, chiar şi pentru scurt timp, autorul unui text de atitudine. Drept care am decis să exprim  una dintre stările care nu-mi dau linişte. Este legată de Timişoara, desigur. Mai este legată de modul în care se pierd banii Timişoarei, sub ochii nepăsători ai autorităţilor locale. Banii pentru bugetul local. Şi, pentru asta, am să fac o mică demonstraţie, cu aritmetica pe masă. SC Pieţe SA este, dintr-un simplu calcul făcut ca om de afaceri, care nu-şi va permite niciodată să ignore nici măcar un cent, dacă el este realizat prin muncă, un business prost.
SC Pieţe SA a fost obiectul unui control al Poliţiei Timiş şi, aşa cum deja ştim din presă, s-a constatat că doar 20 la sută din capacitatea activă a Pieţei Badea Cârţan era decontată cu documente, adică, restul de 80 la sută era reprezentat de închirierea la negru a spaţiului, ceea ce reprezintă un furt din buzunarul timişoreanului.
SC Pieţe SA a avut, în 2007, un profit de peste 60.000 euro, în condiţiile în care Timişoara deţine cinci pieţe mari agroalimentare.
Dacă facem un simplu calcul  matematic, cu o pierdere medie nu de 80 la sută pe piaţă (cum a fost în cazul Badea Cârţan) ci, – hai să facem o privire generoasă asupra situaţiei -, de 50 la sută, rezultă că ar fi trebuit să aibă un profit de două ori mai mare! Cel puţin!
Rata profitului pentru SC Pieţe SA a fost de numai 2,5 la sută, ceea ce înseamnă venituri de mai puţin de 1.000 de euro pe lună, pentru fiecare piaţă, ceea ce este hilar.
Dacă eu, ca preşedinte de companie, aş descoperi că un director de un calibru mai mic ar fura, l-aş demite nu doar pe acela, dar şi pe directorul general al firmei. Cum este posibil ca directorul SC Pieţe SA să nu fi dat niciun comunicat legat de soarta directorului Pieţei Badea Cârţan?
Să revenim la calcule. Numărul de angajaţi ai SC Pieţe SA este de 82 de persoane. De ce o schemă atât de încărcată? Dacă „Pieţe” ar fuziona cu SC Administrarea Domeniului Public SA, care oricum deţine toate parcările de pe lângă pieţe, dar administrează şi alte active ale primăriei, cu un beneficiu de aproape 200.000 euro, cu o rată a profitului de 11 la sută, rezultă că ADP ar putea absorbi şi Pieţele, iar organigrama ar avea un singur director!
Cu un număr mai mic de angajaţi, cu o eficienţă mai mare, oraşul Timişoara ar câştiga, anual, peste 500.000 euro. Adică noi, cetăţenii Timişoarei, am beneficia de bani pentru curăţenia din pieţe, pentru parcări, amenajări de spaţii verzi, pentru că avem nevoie de o Timişoară mai curată. Şi la propriu. Şi la figurat.

Comentarii

comentarii