Acasă Actualitate Piețe SA vrea să facă investiții de 27.000.000 euro în piețele din...

Piețe SA vrea să facă investiții de 27.000.000 euro în piețele din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Piețe SA a transmis o adresă către conducerea executivă a Primăriei Timișoara și către consilierii locali la care a atașat “Proiecție de dezvoltare a piețelor agroalimentare” administrate de către PIEȚE S.A.

Liviu Cocean, director general, a explicat că varianta propusă, care reprezintă o revenire la adresa nr. 2064/11.08.2021, pe care a înaintat-o Primăriei Municipiului Timișoara, presupune ca atribuirea directă către societatea noastră printr-un singur contract de concesiune, să se facă concomitent cu încetarea prin acordul ambelor părți a celor 2 contracte de concesiune aflate în ființă.

”Această soluție pe care o avansăm, considerăm că se impune și prin prisma faptului că în noul contract de concesiune se poate prevedea ca și obligație pentru societatea noastră și aceea de a face și investiții în piețe, nu doar reparații și întreținere, cum este în prezent.

Totodată, am propus ca durata noului contract de concesiune a piețelor, precum și a activității de administrare și exploatare a acestora, să se facă pe perioada maximă de 49 de ani, în schimbul plății unei redevențe între 3 % și 5 % din veniturile obținute din concesiune, cu obligația noastră de a realiza investiții în piețele administrate, așa cum spuneam”, a declarat Liviu Cocean.

Motivația demersului este crunta realitate. În 31 de ani de la înființarea societății, au fost construite doar 3 piețe: Piața Badea Cârțan în 1996, Piața de Gros în anul 2006 și Piața Iosefin în 2012, celelalte piețe fiind doar reparate.

Din acestea 3 construite, doar 2 au avut ca sursă de finanțare bugetul local, Piața de Gros fiind construită cu finanțare externă. Ținând cont că restul piețelor au o vechime foarte mare, acestea necesită un volum tot mai mare de reparații. Mai mult, se poate spune că Piața de Gros și Piața Badea Cârțan încep să intre și ele în categoria piețelor vechi.

Din estimări, investițiile și reparațiile (pe lângă cele frecvente) pe care Piețe SA dorește să le facă pe un termen scurt, mediu și lung se cifrează la aproximativ 27.000.000 euro. În cadrul acestui demers, PIEȚE S.A. își asumă atât calitatea de finanțator, cât și cea de co-finanțator sau beneficiar al unor finanțări nerambursabile de tip guvernamental sau european.

Trebuie spus că doar pe parcursul anului 2021, PIEȚE S.A. a virat în conturile Primăriei Municipiului Timișoara 2.069.670 lei, reprezentând valoare redevență anuală pentru cele 3 contracte de concesiune și impozit pentru bunurile aflate în administrare. Mai trebuie spus și că PIEȚE S.A TIMIȘOARA, fără a beneficia de finanțare de la bugetul local, fără să primească vreun tip de subvenții, fără să primească contracte de pe urma cărora să înregistreze venituri, PLĂTEȘTE DE DEPARTE CEA MAI MARE REDEVENȚĂ DIN ȚARĂ, la nivel de societății cu obiect de activitate similar din celelalte municipii.

Liviu Cocean a mai subliniat: ”Am solicitat stabilirea unei redevențe a noului contract de concesiune într-un cuantum semnificativ mai mic decât cel actual, pentru a da șansa dezvoltării piețelor Timișoarei. Ca să fie clar, NU CEREM SĂ NI SE DEA, CEREM SĂ NI SE IA MAI PUȚIN DIN CEEA CE PRODUCEM NOI, PENTRU A PUTEA MODERNIZA PIEȚELE TIMIȘOAREI

Ținând cont și de explozia prețurilor la energia electrică și gaze naturale, o eventuală creștere a redevenței către Primărie, va condamna piețele la subdezvoltare și în scurt timp va duce societatea în incapacitate de plată.

Considerăm că o societate de tradiție a Timișoarei, în care își desfășoară activitatea sute de producători agricoli și comercianți, care generează sute de locuri de muncă și care astfel joacă un rol important în furnizarea de produse naturale cetățenilor urbei noastre, merită un tratament corect și echitabil din partea autorității tutelare, în concordanță cu importanța serviciului public pe care îl prestează.

Ca atare, fac public apel la toți decidenții politici de la nivelul Consiliului Local și Primăriei Municipiului Timișoara, să susțină acest demers în interesul cetățenilor Timișoarei.

La final aș mai spune că nici o clipă nu putem ignora faptul că piețele reprezintă în continuare un mijloc de socializare, un loc unde se leagă prietenii între producători și cumpărători și o emblemă a cartierului în care este amplasată. Alegem să fim mai buni în fiecare zi!”, a concluzionat Liviu Cocean.

 

 

Comentarii

comentarii