Acasă Administraţie Piețele agroalimentare din Timiș și din Timișoara nu vor fi închise, ci...

Piețele agroalimentare din Timiș și din Timișoara nu vor fi închise, ci adaptate anti-COVID!

1358
DISTRIBUIȚI

După amplele proteste online ale fermierilor din Timiș, dar și la nivel național pentru ca piețele agroalimentare să nu fie închise, Instituția Prefectului a transmis, în 8 noiembrie, celor aproape 100 de primării din județul Timiș o adresă semnată de prefectul Liliana Oneț.

Astfel, în conformitate cu dispoziția primului ministrul Ludovic Orban, se solicită primarilor să dispună măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor agricoli, dar cu respectarea regulilor de protecție anti-coronavirus, prevăzute de specialiști.

Acolo unde sunt piețe închise și se pot rabata pereții, se vor organiza pentru a le deschide în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020), astfel încât să fie funcționale ca spațiu deschis. Acolo unde nu pot funcționa în acest fel, se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe alei, sau pe străzile  din proximitatea piețelor, cu restricționarea accesului auto în zonele respective.

În cazul în care nu există această posibilitate, se vor organiza și autoriza de către primăriile locale, piețe agroalimentare volante, în aer liber, pe amplasamente, anunțate în prealabil producătorilor agricoli și cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale. Totodată, Instituția Prefectului Timiș a identificat un număr de 11 piețe în spații închise sau semi-închise, pe raza județului Timiș, dintre care 8  în municipiului Timișoara. Totuși acestea nu vor fi închise.

Este vorba de Piața Iosefin, Piața de Gros –Ovidiu Balea, Badea Cârțan, 700 Timișoara, Dacia, Girocului, Lipovei, Doina, dar și în Lugoj, Buziaș Făget. Pentru aceste piețe se vor lua măsurile necesare asigurării, în continuare, a accesului producătorilor agricoli în vederea comercializării produselor, cu respectarea regulilor de protecție anti-COVID19.

De asemenea s-a solicitat Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș identificarea unor soluții pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală în spații deschise. DSVSA Timiș a trimis o circulară primăriilor în acest sens, urmând ca acestea să pună în practică soluțiile identificate.

Comentarii

comentarii