Acasă Actualitate Piste de biciclete, parcuri, imn pentru Timișoara 2023. Au fost selectate 53...

Piste de biciclete, parcuri, imn pentru Timișoara 2023. Au fost selectate 53 de proiecte eligibile pentru bugetul participativ al Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Marți, 7 iunie, Primăria Timișoara a publicat liste celor 53 de proiecte care au trecut etapa de evaluare a eligibilității. Dacă trec și de contestațiile care se depun în următoarea săptămână, acestea vor putea fi votate până la mijlocul lunii iulie. Interesul pentru această inițiativă a fost crescut, fiind 113 propuneri, motiv pentru care calendarul inițial a și fost ușor decalat. Și acum lupta pe voturi se anunță a fi la limită, pentru că sunt disponibili numai trei milioane de lei, iar suma totală a celor 53 de proiecte eligibile este de cinci ori mai mare.

Procesul a fost împărțit în șase categorii. La „Orașul mobil” sunt 13 proiecte eligibile, prin care se propun piste de bicicletă, parcări, anumite reparații și reabilitări, dar și un sistem de ghidaj pentru nevăzători. La „Orașul verde” sunt propuse tot 13 proiecte, vizând realizarea unor parcuri sau amenajări urbane. La „Orașul relaxat” găsim șapte propuneri culturale și artistice. În cadrul ramurii „Orașul comunităților” sunt 13 proiecte de locuri de joacă, parcări smart pentru biciclete, laboratoare sau ateliere. La „Orașul digital” este doar un proiect de „vizibilitate a mijloacelor de transport în comun pe traseu”. Pe de altă parte, la „alt domeniu” au intrat șase propuneri, trei numai pentru Grădinița PP 32, dar celelalte sunt ceva mai diverse: „imnul Timișoara 2023”, „fântâni publice opere de artă” sau „rampe lansare ambarcațiuni pe Bega”.

„Primăria Timișoara a lansat, la 1 martie 2022, un apel public, în cadrul etapei de colectare și selecție a propunerilor de proiecte venite de la cetăţeni. Interesul timișorenilor a fost mult peste orice așteptări. 113 propuneri de proiecte au fost depuse, propuneri care acoperă toate domeniile și întreg orașul, de la proiecte mari de infrastructură, reparare alei, acces velo, amenajare parcări, la amenajare spații verzi, locuri de joacă, terenuri de sport. Este un exercițiu democratic absolut necesar într-un oraș modern și o dovadă a deschiderii pe care primăria o arată față de cei care vor și pot să se implice în viața urbei”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

În perioada aprilie-iunie, toate cele 113 propuneri au trecut printr-un proces de evaluare a eligibilității derulat de către Comisia Bugetului Participativ. Apoi a urmat analiza tehnică, juridică și financiară efectuată de aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Timișoara. Perioada de analiză a fost extinsă față de calendarul inițial datorită numărului mare de propuneri primite și a informațiilor necesare pentru clarificarea situației juridice a terenurilor, a corelării cu alte inițiative în derulare, precum și a detaliilor tehnice aferente implementării.

Astfel, marți a fost anunțată lista celor 53 de proiecte ce urmează să intre în etapa de vot. Valoarea totală estimată a acestora este de peste 15,3 milioane de lei. Puteți parcurge întreaga listă aici: https://decidem.primariatm.ro/bp/proiecte. Ar fi de menționat că urmează și o săptămână în care se pot depune contestații pe e-mail (cartiere@primariatm.ro) sau fizic (Camera 12), dar de pe 15 iunie ar trebui să înceapă votul efectiv.

Votarea se va face online prin crearea unui cont pe platforma dedicată bugetării participative. Poți vota dacă ai peste 16 ani, locuiești, lucrezi sau studiezi în Timișoara. Poți susține prin vot un număr de maxim 5 proiecte. Cei care au nevoie de ajutor cu accesarea platformei pentru votare se pot adresa Serviciului Guvernanță Participativă și Management Cartiere în intervalul 9-16, de luni până joi la numărul de telefon 0741.118.249 sau la adresa Piața Victoriei nr. 5 (lângă Prospero).

După încheierea perioadei de vot, în data de 18 iulie vom anunța proiectele câștigătoare. Proiectele alese prin vot de timișoreni vor fi incluse în bugetul local și implementate de Primăria Municipiului Timișoara.

Comentarii

comentarii