Acasă Actualitate Placa trimisă de Trump la Timișoara, dezvelită, în prezența ambasadorului Adrian Zuckerman

Placa trimisă de Trump la Timișoara, dezvelită, în prezența ambasadorului Adrian Zuckerman

DISTRIBUIȚI

Placa comemorativă trimisă de președintele american, între timp cu un proces de destituire aprobat de Senatul Statelor Unite, Donald Trump, a fost dezvelită în dimineața zilei de vineri, 20 decembrie 2019. Din partea americanilor, ambasadorul la București, Adrian Zuckerman, a fost prezent pentru a saluta, și din partea statului de peste ocean, eroismul celor care au dus la căderea comunismului în România.

Și la acest eveniment, primarul Nicolae Robu a făcut pe gazda, l-a introdus pe Zuckerman revoluționarilor prezenți la eveniment și unor cetățeni americani din Timișoara, dar a și ținut un scurt discurs, la începutul ceremoniei. Mitropolitul Banatului a fost și el prezent, dar rugăciunea de sfințire a lucrării a fost susțintă de preotul Zaharia Pereș. În „coloana” de oficiali, s-au mai regăsit viceprimarul Dan Diaconu, consilierul primarului Cătălin Iapă, dar și președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, precum și alte nume din administrația locală și județeană.

În discursul său, Robu a lăudat Statele Unite ale Americii, „portdrapelul valorilor fundamentale, cele mai prețioase ale umanității”, cu un popor în care „noi, poporul român, ne-am pus întotdeauna speranțe”, după cum spune edilul. „Și în 1989, nu am fi putut scăpa de comunism, cu toate jertfele noastre, dacă nu exista în lume o putere numită Statele Unite ale Americii, la dimensiunile pe care le cunoaștem. Comunismul s-a prăbușit în toată Europa atunci, urmare a faptului că SUA au condus lucrurile înspre acest deznodământ”, a completat primarul.

„România are un parteneriat strategic cu Statele Unite, România găzduiește baze militare americane și NATO. Astfel încât, atăzi ne putem spune că suntem la un nivel de securitate mai bun decât oricând. Suntem parteneri loiali SUA: ne-am respectat toate angajamentele, președintele Iohannis în toate ocaziile, a vorbit despre respectarea de către statul român a angajamentelor sale și a făcut dovada practică a respectării acestor angajamente. Statele Unite ale Americii dovedește, evident, aceeași loialitate”, a mai menționat Robu.

Mai apoi, a preluat cuvântul Adrian Zuckerman, care și-a recitat, cu mici greșeli de gramatică pe alocuri, discursul de mulțumire. „Mai întâi, permite-mi să-i mulțumesc domunului primar Robu pentru invitația de a participa la această ocazie solemnă. Aș mai vrea să mulțumesc oficialilor orașului și comunitatea de afaceri pentru această plachetă, pentru care este recunoscut sacrificiul cetățenilor care au plantat sămânța unei Românii democratice, eliberată de comunism”, a început ambasadorul, mulțumindu-i, în lipsă, și prim-ministrului Ludovic Orban, care încă nu ajunsese la Timișoara în momentul ceremoniei.

Zuckerman a amintit că lumea uită că el s-a născut în România, menționând că în 1965 a emigrat cu familia în Statele Unite, „pe vremea lui Ceaușescu”, pe când „o Românie democratică era doar un vis depărtat, când visa la o schimbare, pe care, totuși, nu credeam că o va vedea în viața sa”. „Progresele făcute în ultimii 30 de ani sunt fantastice. Când a căzut regimul comunist și România a început procesul de modernizare, ea a pornit sub nivelul 0, din cauza distrusului produs de comunism. În ciuda acestui dezavantaj, românii au mers hotorâți pe drumul construitor. O țară nouă […] a aderat la NATO, a devenit membru al UE, este un partener strategic al Statelor Unite.

Ambasadorul a menționat de strategiile americane din Ucraina, de riscurile implicate, în general, de ruși, dar și de China, „o nouă putere comunistă, ridicată acum, la 30 de ani de la prăpușirea celor vechi”, considerând ciudate discuțiile referitoare la adoptarea tehnologiilor 5G ale chinezilor. În aceste planuri americane, Zuckerman consideră că România este un aliat de nădejde, pe care americanii se pot baza, cum s-a mai întâmplat în trecut, în operațiunile NATO din Afganistan, Irak și din alte părți.

În încheiere, ambasadorul a lăudat vorbele lui Iohannis, prezent luni la Timișoara: „Comunismul nu este numai istorie, el rămâne și în prezent o provocare. Mai există unii, și în această țară, nostalgici după acele valori și credințe, care păstrează aceleași valori, care vor împiedica progresul. Sunt aceia care cred că doar niște elite trebuie să decidă în privința comerțului liber. Aceia care cred în patronaj, nu în egalitate, în corupție, nu în transparență, care cred în influență malignă și manipulare, în loc de presă liberă”.

Conform spuselor lui Adrian Zuckerman, pe placă sunt cuprinse exact cuvintele lui Trump, dedicate oamenilor pierduți și drept mulțumire Timișoarei, pentru că este locul unde a început revoluția împotriva comunismului. Pe placă a rămas marcată greșit data dezvelirii, 17, în loc 19 decembrie. Textul complet însemnat pe aceasta este:

 „EN:

This plaque is dedicated in eternal memory to the heroic people of Timisoara and the martyrs who perished thirty years ago fighting for freedom, democracy and human rights in December of 1989.

May God bless their memory!

May God bless the people of Romania!

Donald J. Tump

President of the United States of America

Unveiled today, December 17, 2019 by H.E. Adrian Zuckerman, The United States Ambassador to Romania.

RO:

Această placă este dedicată spre eterna amintire locuitorilor eroici ai Timișoarei și martirilor care au pierit în urmă cu treizeci de ani, luptând pentru libertate, democrație și drepturile omului în decembrie 1989.

Dumnezeu să le binecuvânteze memoria.

Dumnezeu să binecuvânteze poporul român.

Donald J. Trump

Președintele Statelor Unite ale Americii

Dezvelită astăzi, 17 decembrie 2019, de către E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România”.

Comentarii

comentarii