Acasă Actualitate PLAI 18 va fi în parcuri, în piețe, la Muzeul apei. Atracția...

PLAI 18 va fi în parcuri, în piețe, la Muzeul apei. Atracția principală, luminariumul din Piața Unirii

DISTRIBUIȚI

Dilemă de septembrie: Cum să fii în mai multe locuri deodată! În săptămâna care urmează, timișorenii vor avea o mare dilemă: cum să fie în mai multe locuri în același timp. Asta, fiindcă se vor întâmpla lucruri faine în același timp.

Norocul e că unele dintre ele vor putea fi văzute câteva zile la rând, așa că, doar cu puțină organizare, veți apuca să ajungeți cam peste tot pe unde vă propuneți. 

Plai a ajuns la ediția a 18-a și, de majorat, festivalul a renunțat la spațiul tradițional de la Muzeul Satului Bănățean. Va fi în parcuri, în piețe, la noul muzeu al apei, în curți și nu numai.  Atracția principală a centrului Timișoarei va fi luminariumul din Piața Unirii, unde veți putea intra, pentru câteva minute, într-o lume specială. Găsiți în programul pe zile tot ce e de făcut la Plai.

În program mai există și concert cu Fanfara Ciocărlia, și Șuie Paparude, și o expoziție Ingo Glass, dar și ocazia de a descoperi, prin artă, cartierul Elisabetin. Și sunt și altele, vedeți mai jos. 

Important, așa cum spunem mereu, e să nu stați în casă. Ieșiți, luați-vă prietenii și bucurați-vă de începutul luminos de toamnă – îndeamnă organizatorii.

PLAI 18 @ Piața Unirii

Mereu cu gândul la orașul care i-a fost gazdă, în perioada 8 – 10 septembrie, PLAI va prezenta proiectul TIMISIEN (nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara), o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1375mp. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa. În stadiul inițial, structura avea 21 de domuri, dar acum a fost extinsă la 23 de încăperi, reprezentând anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Mediul pneumatic al luminarium-ului, în puritatea sa organică, oferă un recipient utopic ce conține strălucirea radiantă și nuanțele subtile ale luminii. Prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase, vizitatorii se vor putea deplasa într-un mediu de culori saturate, într-o lume diferită de cea normală, cotidiană, însoțiți de un peisaj sonor senzorial blând. Experiența poate fi comparată cu o plimbare printr-un vitraliu, cu o stație spațială futuristă sau cu a fi în interiorul unei creaturi gigantice, care respiră organic.

Ulterior prezentării la Timișoara, TIMISIEN va purta povestea Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023 către toate cele 5 continente fiind forma fizică a sintagmei “Lumină peste granițe” și o moștenire internațională a acestui an.

Piața Unirii
Program vizitare:
Vineri 8.09: 12:00 – 19:00
Sâmbătă 9.09: 10:00 -19:00
Duminica 10.09: 10:00 – 19:00

Accesibil pentru persoanele cu dificultăți de mobilitate

 Copiii sub vârsta de 16 ani trebuie să fie însoțiți de un adult
Pantofii se vor lăsa în zona de recepție a luminariumului
Nu exista restricții de timp cu privire la timpul petrecut în TIMISIEN, însă sugerăm 20 de minute ca timp maxim, pentru a permite intrarea altor vizitatori în luminariu

Vezi programul complet PLAI 18, aici: https://bit.ly/CaietProgramPLAI18

 PLAI 18 este un proiect co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023 și de partenerii premium Profi și Flex.

Comentarii

comentarii