Acasă Actualitate Plan de funcționare a școlilor din Timiș în contextul pandemiei de COVID19

Plan de funcționare a școlilor din Timiș în contextul pandemiei de COVID19

1390
DISTRIBUIȚI

Sute de profesori ai școlilor din Timiș au participat la webinarul de lansare a ghidului cu recomandări de bună practică privind funcționarea școlilor în contextul COVID -19.

Peste 500 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, precum și directori de școli din Timiș și părinți au participat, miercuri, 2 septembrie la webinarul „Recomandări de bună practică privind funcționarea școlilor în condițiile impuse de COVID-19.

Prezentarea ghidului”, organizat de GLE al Platformei AntiCovidTM în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Centrul de ID/IFR și e-Learning al UPT și TVR Timișoara.

Webinarul a fost primul dintr-o serie de evenimente dedicate sprijinului cadrelor didactice din Timiș pentru realizarea colectivă a planurilor de acțiune din învățământul preuniversitar în contextul pandemiei.

Care sunt măsurile pe care o școală le poate adopta în contextul pandemiei de Covid19 pentru o cât mai bună desfășurare a cursurilor? Cum pregătim școala pentru fiecare dintre scenarii?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care ghidul „Recomandări de bună practică privind începerea și desfășurarea anului școlar 2020/2021 în condițiile impuse de COVID-19”, elaborat de Grupul de Lucru pentru Educație al Platformei AntiCovidTM – constituit la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Timiș în colaborare cu Platforma AntiCovidTM – poate oferi răspunsuri.

Lansarea publică a ghidului a avut loc miercuri, 2 septembrie în cadrul unui webinar organizat în colaborare cu Centrul de ID/IFR și e-Learning al Universității Politehnica Timișoara împreună cu TVR Timișoara.

Webinarul a avut loc pe Zoom și a fost transmis live pe paginile de Facebook ale organizatorilor, reunind peste 500 de participanți, printre care s-au numărat cadre didactice și directori ai școlilor din Timiș, dar și părinți ai elevilor de gimnaziu și liceu, care au lansat zeci de întrebări legate de asigurarea calității învățământului în noul an școlar, dar și a siguranței elevilor și cadrelor didactice.

Webinarul a fost susținut de dr. Mihai Lisețchi – Platforma AntiCovidTM, Marin Popescu – inspector școlar general IȘJ Timiș, dr. Diana Andone – director Centrul de ID/IFR și e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara, Cătălin Șipoș, Horia Minda și Cristina Băcanu – Grupul de lucru pentru Educație. Moderatorul webinarului a fost Ramona Borosovici – TVR Timișoara.

Înregistrarea webinarului este disponibilă pe paginile de facebook ale organizatorilor:

Centrului de e-Learning UPT – https://www.facebook.com/CIDUPT/posts/4554804884562170 

TVR Timișoara – https://www.facebook.com/TVRTimisoara/videos/956384504871100/ 

AntiCovidTM – https://www.facebook.com/AntiCovidTM/posts/176595857332596

Ghidul este accesibil online la adresa: https://anticovidtm.ro/webinarii-de-aplicare-a-ghidului-recomandari-de-buna-practica/ 

Ghidul propune un „cuprins” particularizat pentru fiecare tip de scenariu, pe baza căruia să fie elaborat fiecare plan de acțiune, iar varianta lansată în cadrul webinarului reprezintă o primă versiune a ghidului.

Textul urmează să fie actualizat în funcție de comentariile primite din partea celor interesați și pe măsură ce, pe parcursul timpului, se va dezvolta o experiență la nivel instituțional legată de funcționarea școlilor în condiții de pandemie.

În acest sens, comentariile sunt binevenite fie că este vorba despre claritatea textului, relevanța unor recomandări sau aspecte ce ar mai trebui luate în considerare! Acestea pot fi adăugate, direct pe textul ghidului, la https://anticovidtm.ro/webinarii-de-aplicare-a-ghidului-recomandari-de-buna-practica/ 

Inițiativa a avut loc în contextul în care Ministerul Educației ia în considerare trei scenarii strategice alternative:

scenariul verde: toți elevii la școală (S) cu respectarea normelor prudențiale aferente;

scenariul galben: o parte la școală, o parte online (procese educaționale hibride – H);

scenariul roșu: școală online (O), deci cu toți elevii acasă.

Pe fundalul tendinței de descentralizare a deciziei privitoare la trecerea de la un scenariu la altul, în funcție de poziționarea ministerului, decizia revine autorităților publice locale sau fiecărei școli în parte.

Indiferent de nivelul la care se adoptă decizia, factorii declanșatori ai trecerii de la un scenariu la altul și valorile la care se declanșează schimbarea de scenarii sunt definiți de către autoritățile publice locale, fiecare școală urmând să pună în aplicare planul de acțiune propriu, aferent scenariului. 

Este important ca școlile să fie pregătite din timp pentru trecerea de la un scenariu la altul. În acest sens, ar trebui ca fiecare școală să aibă 3 planuri de acțiune, câte unul pentru fiecare scenariu de funcționare a școlii în condițiile pandemiei COVID-19.

Planurile trebuie elaborate în funcție de condițiile specifice ale fiecărei școli (spații disponibile, număr de elevi, tipurile de procese ce au loc în școală etc.). Ghidul conține și posibile soluții pentru aspectele de luat în considerare la elaborarea planurilor de acțiune. 

Seria webinariilor menite să sprijine cadrele didactice din învățământul preuniversitar din Timiș continuă după următorul program:

Vineri, 4 septembrie 2020 ora 13:00-15:00 – webinar dedicat mediului neurban mare, rural. Înscrierile sunt deschise la adresa: https://upt-ro.zoom.us/meeting/register/tJUqcOCvrDwpHdA1uHM8T4TOU4K6ad29HoCV

Vineri, 4 septembrie 2020 ora 16:00-18:00 – webinar dedicat mediului urban mare primar și gimnaziu. Înscrierile sunt deschise la adresa: https://upt-ro.zoom.us/meeting/register/tJUvdeihpz0sHNMDZgSuSq1nA0GJic9NDE-M

Luni, 7 septembrie 2020 ora 17:00-19:00 – webinar dedicat mediului urban mare liceu. Înscrierile sunt deschise la adresa: https://upt-ro.zoom.us/meeting/register/tJUrfuyoqTgpG9NopkTZ6ltIxydCYe-Mg52X

Următorul webinar de informare generală și de dezbatere a Ghidului de recomandări dar și de informare asupra planurilor de acțiune va fi miercuri, 9 septembrie 2020, ora 18:30. Înscrierile se fac individual, online, la https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_pweVAx1ESXKr69GmmpgXog   și va fi transmis și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/TVRTimisoara 

Comentarii

comentarii