Acasă Eveniment Plan naţional de reducere a riscului de inundaţii

Plan naţional de reducere a riscului de inundaţii

DISTRIBUIȚI

Gestionarea integrată a apei, amenajarea teritoriului şi dezvoltarea urbană, protecţia naturii, dezvoltarea agricolă şi silvică, protecţia infrastructurii de transport, a construcţiilor şi a zonelor turisitce şi protecţia individuală reprezintă obiectivele Strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii, pe termen mediu şi lung, aprobată la sfârşitul săptămânii trecute.

Cum stăm în Timiş?

Zona Banatului şi a Timişului se află într-o regiune cu risc mare la inundaţii, de aceea Administraţia Bazinală de Apă Banat Timişoara are în desfăşurare, în acest moment, 14 lucrări, în diferite stadii, pentru a feri Timişul şi întreg Bazinul Hidrografic Banat de pericolului viiturilor. Aici s-au făcut şi se fac lucrări de întărire şi îndiguire foarte puternice. Amintim numai lucrările de pe tronsonul Gătaia –Bocşa şi în zona Gătaia, pentru ca râul Bârzava, de la Reşiţa până în graniţa cu Serbia, să nu mai pună probleme. De asemenea, vor fi încheiate lucrările pe râul Timiş, de la Lugoj până la frontiera cu Serbia, unde au fost inundaţii în anii 2000, 2005 şi 2006. Lucrarea de pe râul Bega, pe tronsonul Curtea –Făget –Mănăştiur –Bethausen, în valoare de 450 de miliarde de lei vechi, este în derulare şi va scoate Lunca Begăi de sub ameninţarea apelor. Strategia de management al riscului la inundaţii cuprinde un ansamblu de acţiuni la nivel naţional şi bazinal, care include planificare, programe, politici cadru, coordonare, facilitare, sporirea conştientizării şi consolidarea socială.

Scopul

Scopul strategiei este reducerea numărului de persoane expuse riscului de inundaţii, cu circa 62% faţă de 2006, la viituri cu debite având probabilitatea de depăşire de 1%. De asemenea, va fi redusă vulnerabilitatea socială a comunităţilor expuse la inundaţii, cu 50%, în termen de 10 ani şi de până la 75% pe termen lung, în 30 de ani. Pentru această ţintă este necesară revizuirea normelor  de proiectare a structurilor de apărare, cu o valoare implicită a probabilităţii anuale de depăşire de minim 0,2% pentru zonele urbane dezvoltate, de 0,5% pentru zonele urbane cu dezvoltare medie, 1% pentru zonele rurale şi 10% în zonele agricole. Acest obiectiv va fi atins prin amenajarea integrată a bazinului hidrografic; reducerea graduală a pagubelor produse de inundaţii infrastructurilor de traversare a cursurilor de apă faţă de anul 2006, cu 80% până în anul 2035. Pentru reducerea cu 50% a zonelor cu eroziune foarte puternică şi excesivă, până în 2035, vor fi reîmpădurite în bazinele hidrografice până la 50.000 de hectare. Creşterea gradului de siguranţă a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor va duce implicit la creşterea gradului de siguranţă a localităţilor şi la reducerea pagubelor provocate de inundaţii locuinţelor, ceea ce reprezintă una din acţiunile principale pentru implementarea strategiei. Realizarea obiectivelor acestei strategii presupune un efort financiar al Ministerului Mediului şi Pădurilor, pentru perioada 2010 – 2035, de 12,5 miliarde de euro.

Comentarii

comentarii