Acasă Actualitate Plantă cancerigenă, folosită de mulți români din zona de sud-vest ca remediu...

Plantă cancerigenă, folosită de mulți români din zona de sud-vest ca remediu naturist

4581
DISTRIBUIȚI

Un tratament pe bază de ierburi, foarte popular şi în zona de sud-vest a României, conține un ingredient toxic, despre care mulți români nici nu au habar. Acesta este cauza a peste jumătate din cazurile de cancer al sistemului urinar din Taiwan, unde medicina tradiţională este foarte răspândită, potrivit unui studiu american.

Acidul aristolochic, prezent în mod natural în plantele din familia aristolochiaceelor, e folosit în remediile pe bază de ierburi din Asia de persoanele care vor să scadă în greutate, care au dureri articulare sau boli ale stomacului. Acest ingredient are însă potenţial cancerigen pentru om.

Cercetătorii care au studiat efectele sale au aflat că poate cauza tulburări renale sau forme de cancer al sistemului urinar, chiar dacă virtuţile acestor plante au fost lăudate în întreaga lume de mii de ani pentru numeroase tratamente. Circa o treime din populaţie a ingerat acid aristolochic în cursul ultimilor ani în Taiwan.

Efectul: incidenţa formelor de cancer al sistemului urinar sau rinichilor este de patru ori mai ridicată decât în ţările occidentale unde acest plante nu sunt atât de pupulare. Studiul a fost efectuat pe 151 de pacienţi din Taiwan afectaţi de cancer al sistemului urinar. 60% dintre aceștia prezentau mutaţii ale ADN-ului specific legate de ingerarea de acid aristolochic.

În anii 1950, acidul pe care-l conţine a fost identificat ca fiind cauza unei maladii renale numită nefropatia endemică balcanică de care sufereau locuitori din zonele rurale ale României (în judeţul Mehedinţi), Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei şi Serbiei. Sătenii consumau frecvent seminţe ale plantei numite mărul lupului.

Aceeși plantă este cunoscută în sudul Moldovei drept curcubeţică, iar pe malul Dunării, buruiană de remf.

În ultimul deceniu al secolului trecut, un tratament pentru scăderea în greutate conţinând acid aristolochic a fost contestat în Belgia, după apariţia unor cazuri de insuficienţă renală la femei.

Specialiștii atrag atenția că deși în numeroase țări această substanță este interzisă, ea e folosită în continuare în unele produse pe care oamenii le pot cumpăra de pe internet.

Comentarii

comentarii