Acasă Eveniment Ploaia puternică a blocat multe canalizări şi apa a ajuns în casele...

Ploaia puternică a blocat multe canalizări şi apa a ajuns în casele oamenilor, în Timişoara. Cazul de pe Emil Zola!

DISTRIBUIȚI

inundat zolaÎn ultimele 48 de ore s-au înregistrat la dispeceratul Aquatim mai mult de 20 de sesizări privind refularea apei în subsoluri, iar numărul acestora creşte la fiecare ploaie torenţială, atunci când prin sistemul de canalizare trec cantităţi foarte mari de apă într-un timp scurt. Dacă se depăşeşte capacitatea de preluare a reţelei, sistemul intră sub presiune şi apa poate refula pe străzi şi în subsoluri.
Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a explicat că intervenţiile echipelor Aquatim pentru evacuarea apei din subsoluri rezolvă, de multe ori, doar momentan problema. La prima ploaie mai puternică situaţia se poate repeta. Cauzele acestei probleme pot fi însă rezolvate de deţinătorii subsolurilor, acestea fiind fie de natură constructivă, fie ţinând de folosirea improprie a canalizării. Multe subsoluri din Timişoara au fost reamenajate ca locuinţe, birouri sau spaţii comerciale, fiind iniţial spaţii tehnice sau de depozitare. Dacă la reamenajare nu au fost respectate normele legale, şi instalaţiile interioare au fost conectate la reţeaua publică de canalizare neautorizat, fără un proiect tehnic corespunzător, a apărut un risc foarte mare de inundare al acestora.
Legislaţia specifică prevede ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalaţii sanitare să se racordeze doar cu respectarea măsurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol. Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda soluţii tehnice, oferind la cerere, proiectanţilor sau utilizatorilor serviciilor consultanţă de specialitate, fără a percepe taxe. Una din soluţiile recomandate este montarea pe reţeaua interioară de canalizare a unei clapete antirefulare. Este foarte important ca apa de ploaie colectată de pe acoperişuri sau alte suprafeţe să fie evacuată după clapetă şi, pe perioada ploilor torenţiale, consumul interior de apă să fie limitat, pentru a evita inundarea.
Aruncarea deşeurilor menajere şi a altor obiecte în vasul de toaletă sau direct în canalizare de către locatari poate duce la înfundarea racordului clădirii şi a refulării apei murdare, subsolurile neprevăzute cu clapete fiind primele vizate. Dacă reţeaua de canalizare este „solicitată” mai mult din cauza ploii, reţeta unui dezastru în locuinţă este ca şi asigurată.
Cazul de pe strada Emil Zona nr. 125
Aici, situaţia este dramatică. Trebuie să amintim că locuinţele nu au subsoluri. Canalizarea nu a mai făcut faţă de azi noapte, iar apa a rămas pe stradă, apoi, încet-încet, s-a extins în curţile oamenilor, apoi în case. Aşadar, cum ploaia nu încetează, inundaţia devine tot mai cuprinzătoare. Grav este că apa este infectă şi neagră, fiindcă iese din canal. Oamenii care locuiesc de zeci de ani aici spun că asemenea inundaţie nu s-a mai înregistrat niciodată. “De 50 de ani stau aici, dar nu am mai văzut aşa dezastru”, spune doamna Silvia. Problema este că au venit două echipaje  Aquatim, pe la ora 9, dar au trecut mai departe. Mesajul a fost că nu e nimic de făcut.

Comentarii

comentarii