Acasă Economic Ploile au întârziat trei săptămâni campania agricola în Caraș Severin

Ploile au întârziat trei săptămâni campania agricola în Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Caraș Severin se află în plină campanie de recoltat porumbul de pe cele 20.000 de hectare, dar, în același timp, și însămânțează cerealele păioase. Iosif Zarcula, directorul Direcției Agricole, a spus că din păcate, lucrările sunt întârziate, fiindcă timp de trei săptămâni a plouat aproape zilnic.

4.000 de kg, producția medie la porumb

“Timp de trei săptămâni, a plouat aproape continuu la noi, în Caraș Severin,  iar fermierii nu au putut intra în câmp. Porumbul este recoltat în proporție de 50%. Nu numai din cauză că pământul era moale și plin de apă, ci și pentru că boabelor de porumb aveau umiditatea prea mare. Oricum nu se putea face mai nimic. Dacă intrai pe teren cu utilajele agricole grele îl distrugeai. Situația a fost critică de aceea oamenii au așteptat să se mai evapore apa”,  spune Zarcula. Floarea soarelui a fost recoltată integral. Producția medie la porumb este de 4.000 kilograme la hectar, în condiții de secetă și culturi neirigate. Nu a fost chiar rău, pentru un an ca 2022, cu temperaturi extreme, în vară. Agricultura din Caraș Severin a fost afectată de secetă, dar nu se poate spune că astfel culturile au și fost calamitate. Situația a decurs oarecum normal. Bineînțeles că ploi nu au cazut cât ar fi trebuit, dar umiditatea care a fost a ajutat porumbul să evolueze binișor. La floarea soarelui, producția medie a fost de 2.200 kg la hectar. În 2022, în Caraș Severin, sunt însămânțate 6000 de ha de rapiță, iar la grâu vor fi 17.000 de ha. În prima săptămână a lunii noiembrie, erau cultivate 7000 de ha de grâu. Cauza întârzierilor este, bineînțeles, nivelul prea mare de ploi.

Fermierii mari cărășeni nu sunt afectați de criza fertilizanților

“Cu umiditatea stăm bine în agricultura Caraș Severinului, asta și fiindcă timp de trei săptămâni a plouat. Așadar în luna noiembrie stăm foarte bine,  din acest punct de vedere. Vom vedea ce va fi pe viitor. Sperăm să nu avem secetă în 2023”, mai spune Zarcula. Problema care rămâne este cea a îngrășămintelor. S-au scumpit toate inputurile. Așadar și fertilizanții și tratamentele chimice. “Eu am vorbit cu mai mulți fermieri mari din Măureni și Oravița, iar ei au spus că totuși în această perioadă nu au intrat în criza fertilizanților, fiindcă ei au reușit să se aprovizioneze la timp când prețurile erau accesibile. Prin urmare, nu vor diminua doza la fertilizanți în campania de toamnă. Pentru anul viitor, ei speră să le ajungă și pentru campania de primăvară. Vorbim de agricultorii mari. Fermierii nu își pun problema nici să scadă doza, dar nici suprafețele agricole pe care vor să le lucreze. Evident că în această situație există riscul ca, dacă reduci doza de îngrășământ, să nu mai faci nici producție de calitate. Riscul este mare, iar agricultorii din Caraș Severin speră să îl treacă cu bine. Vorba aceea cât îi dai atât îți dă. Nu îi dai tehnologie culturii nu faci producție. Deocamdată fermierii nu simt criza atât de mare a îngrășămintelor și a prețului la cereale. Se pare că efectele războiului din Ucraina nu au ajuns să îi afecteze prea mult”, este de părere șeful agriculturii cărășene. Piața cerealelor evoluează normal, în zonă. Fermieri reușesc să vândă grâul, prețurile sunt cât de cât mulțumitoare. “Să spunem așa că avem vești bune din Caraș Severin în luna noiembrie. Bineînțeles că marii fermieri care nu vor să vândă la aceste valori, au depozite și preferă să păstreze producțiile până când vor veni prețuri mai bune. Piața cerealelor funcționează. Mari fermieri sunt și producători și depozitari și comercianți. Reușesc să se descurce bine”, a concluzionat Zarcula.

 

Comentarii

comentarii