Acasă Actualitate PMF Timiş explică “Cum este încălcat dreptul la sănătate al cetăţeanului?”

PMF Timiş explică “Cum este încălcat dreptul la sănătate al cetăţeanului?”

DISTRIBUIȚI

Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Timiş atrage atenţia că una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului la sănătate este faptul că actuala legislaţie prevede ca pacienţii care vin la medicul de familie peste numărul 20, într-o zi, să nu mai aibă dreptul la reţete gratuite şi compensate şi niciun alt act gratuit din partea casei de asigurări. Sănătatea – încotro?

“Astfel, se încalcă dreptul asiguratului la sănătate”, a spus dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele PMF Timiş, marţi, 24 ianuarie, cu prilejul dezbaterii “Sănătatea – încotro?”, organizată de către Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), cu sediul în Timişoara.
Un alt drept la sănătate încălcat este faptul că, din 2012, s-a reintrodus plafon la reţetele gratuite şi compensate.
Dr. Spătaru a mai spus că proiectul Legii sănătăţii, dacă ar fi fost aprobat, i-ar fi desfiinţat pe medicii de familie. Pacientul îşi alegea asiguratorul, după ce şi-a ales medicul de familie, iar asiguratorul nu încheia contract cu medicul de familie. Atunci era încălcată relaţia cu medicul pe care pacientul şi l-a ales. Prin urmare, omul nu mai putea să îşi aleagă furnizorul de servicii medicale. Deşi se dorea privatizarea întregului sistem de asigurări de sănătate şi dispariţia asigurărilor de stat, nu era stabilit pachetul minim de bază al asigurărilor sociale. “Nu putem accepta să fim desfiinţaţi. Asiguarea privată este bună, dar să se facă de tip voluntar, complementar, să ţină cont de realitatea din societatea românească. Legea să delimiteze sectorul social de cel privat. Noi deja avem pregătite o serie de propuneri pentru noua lege, care acum se pregăteşte. Prin dialog şi negociere se pot rezolva toate problemele”, a spus dr. Spătaru.

Controlul banilor din sistemul de sănătate

Dafin Handrea, patronul Farmaciei “Sf. Maria” din Timişoara, a fost de părere că farmaciştii au aproximativ aceleaşi probleme ca şi medicii. Cel mai important este controlul banilor din sistemul de sănătate. E nevoie de un control parlamentar. Cea mai mare problemă a farmaciştilor este că nu primesc banii la timp de la casa de asigurări, pentru a-şi plăti furnizorii de medicamente. “Atunci, nu avem bani pentru a putea cumpăra doctoriile, iar bolnavii aleargă de la o farmacie la alta pentru a-şi face rost de tratamentele salvatoare. Este nevoie de descentralizarea sistemului, fiindcă o mână de oameni stabileşte totul din birourile Ministerului Sănătăţii. E debandadă totală în Sănătate. E dezastru. O realitate tipic românească”, a spus Handrea.  “Am promis că vor face informări periodice despre cum merg treburile în sănătate, de aceea am decis să organizăm dezbaterea “Sănătatea  – încotro?”, fiindcă se încalcă dreptul la sănătate al individului şi să vedem ce e de făcut”, a spus Teodor Raţiu, preşedintele OADOR Timişoara.

 

Comentarii

comentarii