Acasă Politica PNL- 145 de ani

PNL- 145 de ani

1703
DISTRIBUIȚI

Astăzi, Partidul Naţional Liberal împlineşte venerabila vârstă de 145 de ani. Din 1875 ne aflăm în slujba românilor şi de istoria noastră se leagă unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României: obţinerea Independenţei de stat, ridicarea României la rang de regat, Războiul de întregire a neamului şi crearea României Mari, adoptarea Constituţiei din 1923 sau relansarea economică după criza din 1929–1933.

Am condus ţara în cele mai grele momente şi am obţinut cele mai mari rezultate, aşa că putem spune, fără să greşim, că liberalismul este fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.

Partidul Naţional Liberal a fost oficial fondat la data de 24 mai 1875, atunci când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti, au pus bazele formaţiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne.

În 1877, în timpul guvernării liberale, România şi-a proclamat Independenţa. După dobândirea Independenţei, guvernul condus de Ion C. Brătianu a pus bazele României moderne, asigurând o nouă Constituţie dar şi dezvoltarea economiei şi a infrastructurii.

La 9 mai 1877, în faţa Adunării Deputaţilor, mare liberal Mihail Kogălniceanu declara: “În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare. Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă.”

În 1918, la finele Primului Război Mondial, România şi-a împlinit obiectivul naţional al Marii Uniri, în timp ce la putere se afla tot un cabinet liberal. Transilvania, Basarabia şi Bucovina s-au reunit cu România. Ion I.C. Brătianu, preşedintele PNL şi premierul României, a condus atât negocierile pentru intrarea României în război, cât şi delegaţia României la tratativele de pace de la Paris.

Cu aceste cuvinte a întâmpinat Ion I.C. Brătianu delegaţia fruntaşilor transilvăneni veniţi la Bucureşti să-i prezinte suveranului actul unirii: „Vă aşteptam de o mie de ani şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată. Sunt în viaţa unui neam clipe de fericire atât de mari încât ele răscumpără veacuri întregi de suferinţă. Bucuria noastră nu este bucuria unei singure generaţii. Ea este sfânta tresărire de bucurie a întregului popor român, care de sute şi sute de ani a îndurat suferinţele cele mai crude, fără să-şi piardă credinţa neclintită în sosirea acelei zile care ne uneşte astăzi şi care trebuia să vină, nu putea să nu vină.”

Perioada interbelică a fost una prolifică pentru România şi pentru liberali, care au promovat o nouă Constituţie, printre cele mai avansate din Europa acelor vremuri, reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislaţie electorală. În perioada guvernărilor PNL, România a avut una din cele mai mari creşteri economice din lume (aproximativ 5,5%/an) şi înregistra excedent bugetar.

După cel de-al Doilea Război Mondial regimul comunist a dizolvat partidele politice democratice, inclusiv PNL, care şi-a încetat activitatea în noiembrie 1947. Mulţi dintre fruntaşii liberali au murit în închisorile comuniste, plătind cu viaţa credinţa în principiile democratice şi valorile liberale.

În primele zile ale anului 1990, PNL s-a reînregistrat ca partid politic şi a început o nouă etapă din existenţa sa politică.

În timpul guvernării PNL dintre 2004 şi 2008, România a atins un nivel de dezvoltare economică fără precedent, sub impulsul unor politici liberale, precum reducerea fiscalităţii şi încurajarea iniţiativei private şi a investiţiilor.

În 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României, devenind primul preşedinte liberal din istoria ţării. În primul său mandat, Klaus Iohannis a blocat abuzurile PSD şi a reuşit să păstreze direcţia euro-atlantică a României.

În 5 noiembrie 2019, Ludovic Orban a devenit premierul României şi pentru prima dată în istorie, Partidul Naţional Liberal a reuşit să deţină atât postul de preşedinte cât şi pe cel de prim-ministru.

Astăzi, 24 mai 2020, într-o nouă perioadă de cumpănă, în plină criză sanitară şi economică la nivel mondial şi cu o majoritate parlamentară ostilă, Partidul Naţional Liberal conduce ţara obţinând rezultate la care România cu greu putea spera la începutul pandemiei.

România a depăşit vârful pandemiei fără ca sistemul medical să cedeze, fără a avea pierderile de vieţi omeneşti înregistrate de state precum Marea Britanie, Italia, Spania sau Belgia, iar din punct de vedere economic, în vreme ce economiile celorlalte state s-au prăbuşit, ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2020” scrie PNL pe Facebook.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban inaugurat, duminică, Muzeul Naţional „Brătianu”, unde a declarat că odată cu readucerea în proprietatea statului a Vilei Florica, fostă reşedinţă a familiei Brătianu, „românii vor avea un loc unde să se întâlnească cu istoria”, aici fiind sediul muzeului.

Muzeul Naţional „Brătianu” va fi în subordinea Ministerului Culturii şi va funcţiona în imobilul „Vila Florica” Ansamblul conacului Brătianu – Florica, situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Muzeul va avea ca obiectiv şi achiziţionarea de documente, obiecte cu caracter documentar, lucrări pentru colecţia Muzeului. Activitatea Muzeului va fi finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.

Comentarii

comentarii