Acasă Actualitate PNL: „Aveți încredere în sistemul centralizat de termoficare din Timișoara!”

PNL: „Aveți încredere în sistemul centralizat de termoficare din Timișoara!”

DISTRIBUIȚI

Luni, 30 mai, liberalii și-au prezentat planurile privind viitorul sistemului de termoficare din Timișoara. Bogdan Ghelbere, secretarul general adjunct al guvernului, și Dan Diaconu, consilier local și fost viceprimar al Timișoarei, au prezentat planurile de la nivel național și părerile de la nivel local. „Aveți încredere în sistemul centralizat de termoficare al Timișoarei!”, îndeamnă liberalii.

„Încercăm de fiecare dată să venim cu soluții, să vă prezentăm ceea ce s-a întâmplat și ceea ce am reușit să facem până în acest moment, fiind conștienți că sistemul centralizate de termoficare din Timișoara trebuie să își continue existența într-o formă modernizată și eficientă. Practic, monitorizăm eforturile tuturor celor implicați și prezentăm ceea ce reușim noi să facem. E o temă de responsabilitate socială pentru PNL tema încălzirii centralizate”, a precizat Diaconu.

Ghelbere, pe de altă parte, a ținut să îi liniștească pe timișoreni: situația de anul trecut nu se va mai repeta: există contractul cu furnizor de gaz, ar exista și contracte pentru cărbune, iar cât de curând va fi realizată și legătura directă cu conducta națională a TransGaz. Pe termen lung ar exista și anumite proiecte de generare a energie termice – și electrice – cu apă geotermală și hidrogen.

„A fost experiența neplăcută de anul trecut, când câteva zile timișorenii au stat fără căldură și apă caldă. Pentru a preveni acest lucru vă dați seama că am făcut toate eforturile la București. Vă pot spune că în clipa de față există un contract semnat între cei de la Colterm și cei de la Romgaz prin care pe parcursul verii se face înmagazinarea, iar din 1 noiembrie va începe furnizarea de către Romgaz a gazului. Deci pentru iarna care vine gazul este asigurat pentru producătorul de energie termică. Prețul este de 250 de lei, nu există diferență de preț față de alte orașe. (…) Cea mai ieftină, cea mai bună, cea mai ecologică soluție o reprezintă termoficarea centralizată, care trebuie să fie păstrată, eficientizată, să crească randamentul astfel încât, într-un viitor nu foarte îndepărtat, marea majoritate a locuitorilor să fie conectați la rețea”, a spus secretarul general adjunct al guvernului.

Acesta a mai menționat că marți va fi semnat contractul pentru proiectarea legăturii la TransGaz. Practic, va fi închis inelul de sud prin „curtea Coltermului” cu încă 200 de metri de conductă. Astfel, compania și-ar reduce costurile pentru gaz cu 10%. Tot Ghelbere a vorbit și de importanța subvențiilor date de guvern. Atât de prima tranșă, pentru ultimele luni ale anului trecut, când bani au fost dați „leu pe leu” pentru subvenții primăriilor. Cât și despre cea de-a doua tranșă, pentru anul acesta, „mai flexibilă”, fiind posibile și alte plăți și investiții în sistemul de termoficare.

„Avem certitudinea că, acționând responsabil, folosind resursele disponibile, fondurile europene și având un management profesionist, sistemul public de termoficare nu că poate fi salvat, ci poate fi extins. Creditorii vor fi plătiți. Se poate, doar să fie ajutați, aveți încredere în sistemul centralizat de termoficare al Timișoarei!”, a conchis Bogdan Ghelbere.

Pe final, Diaconu a mai punctat faptul că producerea energiei termice și electrice pe gaz este doar o soluție „de tranziție” până vor fi implementate proiectele majore privind sursele regenerabile. Dintre acestea, cea mai avansată tehnologie ar fi cea pentru hidrogen. Mai particular în cazul județului Timiș, poate fi vorba și de apă geotermală. Totuși, fostul viceprimar atrage atenția: acestea se pretează doar sistemelor centralizate de termoficare.

Pentru noile sisteme ar exista și finanțări prin PNRR. „Ghidul de finanțare pe PNRR pe dezvoltarea producției de gaz flexibile și de înaltă eficiență pentru cogenerarea în termoficarea urbană este finalizat și în aceste zile se lansează apelul. Am spus-o încă de atunci, începând de la votul bugetului, că o linie bugetară este esențială, pentru că deși suma alocată este 300 de milioane euro, e un apel necompetitiv. Acest lucru înseamnă «primul venit, primul servit», în măsura în care se obține punctajul minim. De ce este cel mai important proiect care ar putea ajuta sistem centralizat și nu doar? Pentru că pentru prima dată se pune accent pe faptul că gazul este o soluție de tranziție, iar aceste instalații și echipamente trebuie să fie pregătite să utilizeze amestec de gaze, surse regenerabile, respectiv gaze regenerabile, tehnologia cea mai avansată având-o hidrogenul”, a punctat Diaconu.

Acesta a venit și cu două variante pentru acest apel: fie se modernizează CET Sud, fie se construiește o centrală nouă. Singura problemă ar fi că este nevoie de proiect, iar strategia primăriei nu este deloc clară în acest moment.

Comentarii

comentarii