Acasă Actualitate Podcastul medical: Este Omicron Ba2 periculos? Oferă răspunsuri conf. univ. dr. Voichița...

Podcastul medical: Este Omicron Ba2 periculos? Oferă răspunsuri conf. univ. dr. Voichița Lăzureanu

DISTRIBUIȚI

Invitatul celui mai recent episod al Podcastului medical realizat de Medici’s a fost conf. univ. dr. Voichița Lazăreanu, medic primar de boli infecțioase și coordonator al departamentului de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara. Aceasta a vorbit despre cel mai important subiect medical al ultimilor doi ani: virusul SARS-CoV-2, cu precădere asupra celei mai recente variante, Omicron. Deși această variantă nu este la fel de periculoasă ca precedentele, Voichița Lăzureanu recomandă în continuare vaccinarea, pe de o parte, și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii, pe de altă parte.

„În 28 februarie 2020 a fost identificat primul caz de COVID-19 de la Timișoara, respectiv al doilea din țară. Imediat se fac doi ani de când am început experiența noastră pe COVID-19 de la zero. A ajuns la valoarea de astăzi, când suntem în cea mai înaltă poziție a valului 5, cel puțin deocamdată. Este cel mai mare val de până acum, ca și număr de pacienți pozitivi la SARS-CoV-2, fie prin teste rapide, fie prin teste PCR. Acum, nu este foarte important numărul de pacienți pozitivi, ci ne interesează pacienții care sunt cu forme medii, severe sau grave de boală, respectiv pacienții de Terapie Intensivă”, a spus Voichița Lăzureanu.

Diferența principală între varianta Omicron și precedentele, Delta de exemplu, este severitatea simptomelor. La momentul realizării interviului, 7 februarie, dintre cele 12 paturi ATI de la „Victor Babeș”, ocupate erau „numai” nouă. În vârfurile valurilor precedente, nu se găseau deloc paturi ATI libere. În schimb, Omicron, în comparație cu Delta, are o transmisibilitate mai mare. În prezent, însă, în România cel puțin, circulă în paralel cele două variante. În opinia Voichițăi Lăzureanu, cazurile grave din prezent sunt, în mare măsură, din varianta Delta. O problemă ar fi că numai la București se poate stabili varianta cu care este infectat un pacient, dar în curând s-ar putea ca și UMF „Victor Babeș” să poată face aceste analize.

În prezent, și varianta Omicron, la rândul ei, are mai multe mutații: Ba1, Ba2, Ba3. Principalele diferențe ar fi că primele două dau forme mai „prietenoase”, nu atât de grave. „Varianta Omicron Ba2 este cea care începe să domine în anumite arii geografice. Din câte știu eu, în Marea Britanie, deja este o izbucnire importantă. Virusurile au această capacitate de a determina noi variante virale, noi mutații virale. Cu cât cercetezi mai mult, iar focusul este foarte mare pe SARS-CoV-2, cu atât vei identifica mai repede sau mai devreme anumite forme, variante mari, care sunt de  interes. În funcție de dinamica noastră, a oamenilor, și a mai ales de dinamica virală, anumite variante devin dominante pe anumite arii geografice sau chiar pe întreg mapamondul”, a explicat Voichița Lăzureanu.

Recomandarea este ca persoanele care au simptome să meargă cât mai repede la medic și spital pentru testare și pentru a primi medicația corespunzătoare, care ar trebui ideal începută în primele cinci zile de la depistare. În ceea ce privește tratamentul, o veste bună ar fi faptul că acum este disponibil cel antiviral. În prezent, în România se pot administra pentru tratarea COVID-19 anticorpi monoclonali și Favipiravirul, iar în curând ar trebui să fie disponibil și Molnupiravirul. În primul rând, însă, infecția trebuie dovedită prin testare. Favipiravirul poate fi prescris și de medicul de familie, însă pentru celelalte două este nevoie de investigații suplimentare, a precizat medicul infecționist.

De asemenea, pentru perioada post-COVID sau de „long COVID”, cum mai este numită, Lăzureanu recomandă ca la două, trei luni după infectare pacienții să facă investigație imagistică, radiografie pulmonară și analize cu computerul tomograf pulmonar, dar și analize biologice, care să vadă dacă mai există inflamații sau alte modificări la nivelul plămânilor.

Voichița Lăzureanu recomandă, în continuare, și vaccinarea: „Vaccinul nu ne ferește de îmbolnăvire, ne ferește de o formă severă, dar nu are eficiență 100%. Indiferent cum se numește, că se numește aspirină sau vaccin obținut prin ARN mesager, nu există medicament care să aibă eficiență de 100%, dar dovedit științific și ulterior văzut și în «real life», în viața de zi cu zi, pacienții care sunt vaccinați au un risc mult, mult mai mic de a face formă severă și a deceda. Deocamdată, s-a dovedit că protecția cea mai mare o au pacienții care au și doza booster. Pentru vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer și Moderna – n.r.) și Astra-Zeneca, asta înseamnă doza 3. Pentru Johnson&Johnson, doza a doua”.

Medicul infecționist a vorbit și despre eficiența testelor de depistare a COVID-19: „Niciun test de pe lumea asta nu are acuratețe de 100%. Și PCR-ul are o acuratețe de 95-96%, după unii, sau de până la 98-99%, după alții. Depinde foarte mult de tehnica de recoltare, cât de bine se recoltează. Cât de mult poți să mergi în cavitatea nazală a cuiva cu acel bețișor. Depinde cât de multă suspensie este în acel căpăcel. Depinde cât de mult pipetezi. Pe lângă aceste erori datorate manipulării, cu cât testele sunt de generație mai veche, cu atât sigur nu prea au cum să prindă noile variante de SARS-CoV-2, decât în măsura în care ele seamănă cu acelea pe care le prinde testul antigen. Important este că testele de antigen au oricum o acuratețe mult mai mică, de undeva până în 85%. Da, din păcate, sunt foarte multe probe fals-negative sau, respectiv, fals-pozitive”.

În funcție de variantă, există și o perioadă de incubație diferită. Varianta Omicron poate fi depistată și la două, trei zile de la momentul infectării. În cazul variante Delta, această perioadă era de 4-6 zile, în timp ce la prima variantă, pozitivarea putea interveni oricând în primele 14 zile. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care s-a redus treptat durata izolării și carantinării.

În final, recomandări Voichițăi Lăzureanu ar fi: „Masca este importantă în continuare. Distanțarea, la fel, este importantă pentru că cu cât suntem mai departe unii de alții, cu atât probabilitatea de infectare este mai mică. Igiena mâinilor și a feței, la fel de importantă. Profilaxia, care a dovedit de-a lungul a 200 de ani că este cea mai bună metodă de apărare, însemnând vaccinarea, ne ferește sau ne scade riscul de a face o formă severa și de a deceda de COVID”.

Comentarii

comentarii