Acasă Actualitate Podcastul Medici’s. Dr. Timea Barabas: Ce este și cum se tratează acneea?

Podcastul Medici’s. Dr. Timea Barabas: Ce este și cum se tratează acneea?

DISTRIBUIȚI

În cel mai recent episod al Podcastului Medical, dr. Timea Barabas, medic dermatolog în cadrul Clinicilor Medici’s, ne spune mai multe despre acnee: ce este aceasta, câte tipuri există, cum se tratează și cum se poate preveni.

Ce este acneea? „Un dezechilibru al hormonilor. Hormonii numiți hormoni androgeni care se eliberează într-o anumită cantitate de corticosuprarenală, testicul, ovare. La un moment dat acest dezechilibre provoacă o creștere a cantității de sebum care este eliberată de pori. Glandele sebacee care sunt populate cu niște bacterii care se află în mod normal la nivelul lor, numite propionibacterium acnes – pe scurt, p agnes – suprapopulează aceste canale, la un moment dat, odată cu aceste dezechilibre hormonale și provoacă o astupare a porilor cu sebum și cu celulele moarte de pe suprafața pielii și așa se produce o obstrucție. Practic, acei pori sunt complet înfundați”, explică dr. Timea Barabas.

Cauze pentru apariția acneei sunt, practic, orice factori care duc la dezechilibre hormonale. La adulți este, de exemplu, stresul, în timp ce la adolescenți, în perioada de pubertate, vorbim de creșterea naturală a cantității de hormoni androgeni. Există posibilitatea ca acneea să apară periodic, în anumite momente, din cauza medicamentelor sau a alimentației. Ar fi de evitat, în general, alimentele cu încărcătură calorică mare: grăsimi, lactate, dulciuri, prăjeli.

Despre tratament, dr. Timea Barabas spune: „Obligatoriu la dermatolog. Dacă acneea este pur și simplu de tip inflamator cronic și nu este implicat un alt tip de bacterie, deci nu este o acnee suprainfectată, atunci avem mai multe variante topice și orale. Acidul salicilic sau peroxidul de benzoil, ca și topic. Putem folosi tretinoinul, tot ca și topic. Apoi, putem folosi antibiotice orale, de exemplu doxiciclina sau aminociclina, sau putem folosi retinoizi, pe care îi putem folosi oral. Cu retinoizii orali este o poveste, ei dau niște reacții adverse destul de neplăcute. Sunt pacienți care tolerează acești reitnoizi. Tratamentul este undeva la trei luni. Am pacienți care după trei luni sunt foarte, foarte bine, numai că reacțiile adverse sunt destul de puternice”.

În cadrul podcastului, dermatologul a venit și cu imagini cu diferite tipuri de acnee, precizând și ce tratament se recomandă cu precădere în cazul fiecăreia. Pentru a afla mai multe despre „punctele negre”, „punctele albe”, acneea papulochistică, acneea nodulară chistică, cicatricile post-acnee. microdermabraziune, dermapen și „terapia vampir” puteți urmări a doua parte a podcastului:

Comentarii

comentarii