Acasă Actualitate Poftiţi la schi pe Muntele Mic!

Poftiţi la schi pe Muntele Mic!

386
DISTRIBUIȚI

În masivul cărăşean s-au inaugurat două importante facilităţi turistice, care cresc capacitatea de schi a muntelui de trei ori

Pe Muntele Mic s-a pus punct lucrărilor pentru montarea unui teleschi cu o lungime de 900 metri, care poate deservi 1.800 de schiori pe oră, o investiţie în valoare de 300.000 de euro. Miercuri după-amiaza a fost turnată, de asemenea, şi borna de fundaţie pentru noul telescaun automat, cu o capacitate de 3.000 de schiori pe oră. Horațiu Buna, reprezentantul unei firme private care a investit în această zonă turistică, spune că este primul telescaun de acest tip din Banatul de Munte şi al doilea din ţară, după Valea Prahovei. Telescaunul este depozitat în prezent la Caransebeş, iar din această toamnă vor fi demarate lucrările ce urmează a fi finalizate în sezonul următor.

„În acest fel, schiorii vor uita de ceea ce înseamnă stat la coadă, susține Buna. Mai mult, până anul viitor sperăm să punem în funcţiune şi instalaţia pentru zăpadă artificială, cu toate că Muntele Mic stă bine din acest punct de vedere”. Potrivit investitorului, se va renunţa la bilete şi vor fi folosite așa-numitele schipass-uri, pe zi, pe jumătate de zi, sau pe oră, aşa cum se practică în toate ţările civilizate.

„La eforturile noastre de a moderniza infrastructura specifică de transport până pe Muntele Mic se adaugă acest caz deosebit, de iniţiativă pentru modernizarea şi dezvoltarea facilităţilor de tip turistic, de transport pe cablu. Sunt deja două teleschiuri administrate de Horaţiu Buna, la care se adaugă de acum şi cel de-al treilea. Această capabilitate – telescaun – teleschi este un caz fericit de parteneriat public – privat”, a declarat, la rândul său, cu acest prilej, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Societatea administrată de Horațiu Buna are deja un parteneriat cu Consiliile Locale Turnu Ruieni şi Zăvoi, iar pe de altă parte, a trecut deja de Consiliul Tehnic şi Economic al Ministerului Dezvoltării şi Turismului solicitarea de a primi finanţare pentru instalarea unei telegondole, care va înlocui telescaunul vechi de pe Muntele Mic. Cât privește noul telescaun, a cărui bornă de fundaţie a fost turnată miercuri după-amiaza, staţia de sosire va fi la 1.800 de metri, iar cea de plecare la 1.400 metri, adică o diferenţă de nivel foarte mare. De asemenea, pârtiile vor fi de diferite dificultăţi. Se încearcă astfel realizarea unui circuit perfect între urcare şi coborâre, pe toată varianta Muntele Mic. Se estimează că prin instalarea teleschiului, care are două pârtii de 1.000 metri, precum şi telescaunul, care va avea pârtii în jur de 4.000 metri, capacitatea de schi pe Muntele Mic va creşte de trei ori.

Comentarii

comentarii