Acasă Actualitate Poliţia sau jandarmeria pot solicita internarea persoanelor cu probleme de sănătate mentală

Poliţia sau jandarmeria pot solicita internarea persoanelor cu probleme de sănătate mentală

DISTRIBUIȚI

“La maturi, este o procedură complicată”, a spus prof. univ. dr. Tiberiu Mircea (foto), directorul Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie a Copilului şi Adolescentului Timişoara.
După cazul “Mădălina Manole”, urmat de ample dezbateri naţionale privind internarea nevoluntară sau voluntară a persoanelor cu probleme de sănătate mentală, acum, poliţia, jandarmeria sau pompierii, precum şi procurorul pot solicita internarea în spitale sau în centrele speciale a persoanelor cu probleme psihice. Noul proiect al Legii sănătăţii mentale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice a fost aprobat de către guvern, miercuri, 7 noiembrie, conform Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. În premieră, organizaţiile non-guvernamentale au primit dreptul de a avea acces în toate unităţile de psihiatrie

Dosarul ajunge la instanţă

“La copii, internarea se face doar prin voinţa familiei, dar la maturi este o procedură complicată. Trebuie făcut un dosar care trece prin asistenţă socială, consiliul judeţean, apoi ajunge la medicul de familie, iar medicul specialist decide dacă trebuie sau nu persoana să fie internată obligatoriu, cam aşa e formula actuală”, a spus prof. univ. dr. Tiberiu Mircea (foto), directorul Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie a Copilului şi Adolescentului Timişoara. Persoanele care mai pot solicita internarea nevoluntară sunt  medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; familia persoanei; reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale;  instanţa de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătăţii mintale a unei persoane aflate în cursul judecăţii ar putea necesita internare nevoluntară.

Numai comisia poate decide

Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei, în termen de cel mult 24 de ore de la evaluare, trimite documentaţia necesară propunerii de internare nevoluntară unei comisii alcătuită din trei membri, numiţi de managerul spitalului: doi psihiatri şi un medic de altă specialitate sau un reprezentat al societăţii civile. Comisia analizează propunerea în termen de 48 de ore de la primirea documentelor. Dacă decizia comisiei este de internare nevoluntară, aceasta va fi înaintată de către comisie, în termen de 24 de ore, judecătoriei în a cărei circumscripţie se află unitatea sanitară, cu propunerea de confirmare a acesteia. În cazul unor situaţii de urgenţă, medicul psihiatru poate dispune internarea chiar fără acordul pacientului. În această situaţie, o comisie analizează şi poate confirma sau revizui, în 24 de ore, decizia internării nevoluntare.  Proiectul de lege adoptat de guvern va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului României.

Comentarii

comentarii