Acasă Actualitate Poliția Locală verifică depășirea nivelului de zgomot la cluburile din București. La...

Poliția Locală verifică depășirea nivelului de zgomot la cluburile din București. La Timișoara, primarul spune că nu se poate

DISTRIBUIȚI

În ziua în care la Timișoara era organizată o dezbatere publică pe tema hărților de zgomot, Primăria Municipiului București anunță că a intensificat în această perioadă acțiunile de monitorizare și control în cazul activităților desfășurate de cluburile din Capitală, în vederea evitării producerii de disconfort fonic, urmărindu-se încadrarea nivelului de zgomot în limita legal admisă.

Inspectorii Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au efectuat măsurători sonometrice pentru constatarea depășirilor nivelului de zgomot în zona de nord a Capitalei, în proximitatea restaurantelor și cluburilor din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), după ce au fost primite sesizări din partea cetățenilor cu privire la tulburarea liniștii publice, pe parcursul întregului weekend, în intervalul 22.00 – 04.00, scrie Agerpres. DGPLCMB va continua monitorizarea activităților surselor de poluare fonică, atât în Parcul Regele Mihai I, cât și în alte zone de competență, se arată în comunicat.

La București, un oraș departe de a fi un ”campus monastiresc” (citat din primarul Nicolae Robu), primăria anunță că operatorii economici care nu respectă prevederile legale în vigoare riscă sancțiuni cuprinse între 30.000 și 60.000 de lei, în acord cu OUG 195/2005 privind protecția mediului. Mai mult, în cazul în care sunt înregistrate depășiri majore ale nivelului de zgomot sau în condițiile în care se constată încălcarea repetată a prevederilor legale, agenții economici pot fi sancționați chiar și prin suspendarea activității.

Și acum să revenim la Timișoara. Pe Bega, primarul spune că ”nu are pârghii” împotriva agenților economici și să el ”sesizează jandarmeria și poliția națională pentru ca să intervină”. Adică fără Poliția Locală, aflată în subordinea sa directă. Poliției Locală care are doar două echipaje pregătite care intervin de fiecare dată când cetățenii sesizează un caz de poluare fonică, dar mai mult de a da amenzi, polițiștii nu au ce să facă.

Și legea este alta la Timișoara, pentru că ”localii” noștri spun că legislația actuală prevede ca o amendă să nu fie mai mare de 1.500 lei.

Chiar dacă legislația există, dar nu se aplică, Nicolae Robu a spus la dezbaterea de marți că ”amenzile vor fi majorate, fiindcă la acest nivel la care sunt acum nu sunt descurajante”. De asemenea, primarul a promis că ”se va face o  completare a legislației cu alte sancțiuni mai dure”. Prin aceste declarații primarul Robu poate fu acuzat de favorizarea infractorilor și de încălcarea Constituției, pentru că refuză să aplice legislația națională (OUG 195/2005) și preferă ca polițiștii locali să aplice amenzile mai mici conform unei hotărâri de consiliu local.

La dezbatere a fost făcută propunerea ca primăria și poliția locală să achiziționeze două sonometre și polițiștii să măsoare nivelul zgomotelor atunci când intervin și să dea amenzi, pe baza măsurătorilor. Dacă la București se poate, la Timișoara se spune că propunerea va fi analizată, dar deocamdată polițiștii nu au autorizația de a folosi asemenea aparate.

Comentarii

comentarii